En utvandrare till Danmark lämnar sina spår.

En artikel ur Släkthistoriskt Forum nr 5/96 skriven av Ingrid Rahl.

Släkthistoriskt Forum är en tidning för släktforskare som ges ut av Sveriges Släktforskarförbund med fem nummer varje år. Denna artikel har varit publicerad där.


Detta är historien om hur jag letade mig fram till min morfars anor. Resan går mellan Sverige och Danmark och sträcker sig över åtskilliga år.
Till andra släktforskare med rötter i Danmark vill jag bara säga – ge aldrig upp! De uppgifter jag själv har haft att utgå från har varit synnerligen knapphändiga. Någonstans finns dock alltid den där lilla – men nödvändiga pusselbiten!

Den 4 januari 1917 dog min morfar, fotografen Christian Nyholm Olsen, i Svaneke på Bornholm. Han efterlämnade hustrun Jenny (född Hansen) och tre små barn. Ett år senare var dessa barn föräldralösa; den 5 april 1918 gick även min mormor bort. Min mor som då var sex år gammal togs omhand av sin moster i Sverige.

Min morfar och min mormor var båda utbildade fotografer, ett yrke i tiden vid seklets början. De träffades på Askovs folkhögskola cirka 1905 och de gifte sig i Svaneke i augusti 1908. Därefter slog de sig ner i Lögstör vid Limfjorden där de öppnade fotoateljé.

Min mormor var född och uppväxt i ett köpmanshem på Storegade i Svaneke och hennes släkt härstammar bl a från den ryktbare Jens Pedersen Kofoed – som även benämns Bornholms befriare. Min morfars släkt och anor har däremot, till för någon tid sedan, varit en stor gåta för mig. Min mor har alltid hävdat att hon som barn flera gånger fick höra att hennes farfar var "svensker" och troligtvis från trakten av Höör i Skåne. För att försöka bringa någon klarhet i min morfars bakgrund reste jag år 1979 runt på Jylland. Eftersom jag mestadels "cyklade mig fram" i landskapet såg och upplevde jag mycket. Resan varade över en månad och gav både inspiration och oförglömliga naturupplevelser.

Jag tittade även in på ett par pastorsexpeditioner – och på en av dessa fick jag veta att min morfar var född den 26 juni 1880 i Spöttrup, Halling (vid Odder), Jylland. Hans föräldrar var enligt födelseboken "karetmager Johan Olsen och hans hustru Maren Andersen". Med detta fick jag då nöja mig. Det hör till saken att jag är bosatt i Göteborg och därför har mitt letande i danska källor blivit begränsat till min semester.

Jag visste under 1980-talet inte mycket om hur jag skulle bära mig åt för att hitta i danska arkiv. Först år 1993 fick jag en rejäl skjuts framåt i och med att boken "Över Öresund" kom ut. Detta är en lättfattlig och bra nybörjarbok för alla som söker sin släkt på andra sidan sundet. Viktiga adresser finns med och framför allt finns uppgifter på vilka arkivalier som finns att tillgå i Danmark.

Eftersom jag nu hade fått fram min morfars födelseplats kunde jag leta vidare på Riksarkivet i Köpenhamn. På Riksarkivet i centrala Köpenhamn finns bl a mikrofilmade folketællinger (folkräkningar) för hela Danmark. Dessa folkräkningar har i princip gjorts med 10 års intervall i Danmark sedan 1800-talets början. Husförhör har man inte hållit i Danmark och därför finns heller inte några husförhörslängder att tillgå.

Med hjälp av Riksarkivets tjänstvilliga personal fick jag fram rätt folketælling för år 1880. Av denna kunde jag utläsa att min mor heft helt rätt för sig- hennes farfar kom mycket riktigt från Sverige – men Johan hette han inte utan Jeppa! Tyvärr fans det i folketællingen inte någon uppgift om var någonstans i Sverige Jeppa Olsson var född – inte heller angavs exakt födelsedatum. Däremot framgick att min morfar hade flera syskon och bland annat ett par bröder som min mor inte alls hade hört talas om. Här tillkom alltså fler uppgifter att försöka lösa. Trots detta kände jag mig ändå ganska dyster till sinnes – inget nytt om min mors farfar hade ju egentligen framkommit. Men jag beslöt mig för att spinna vidare på ett av de "nya" syskonen. En äldre bror till min morfar, Alfred, uppgavs vara född i Skærved år 1872- och med ledning av denna uppgift (som jag verifierade med hjälp av Skærveds födelsebok för år 1872) vågade jag anta att Jeppa Olsson kunde varit bosatt på denna ort omkring år 1870. För att kontrollera detta plockade jag därför fram en folketælling för år 1870 avseende Skærved – tänk om.... Jag kunde knappast tro mina ögon när jag på en av sidorna ser en tydlig angivelse "hjulmand Jeppa Olsson, födt i Gessige sogn, Sverige". Gessie socken är belägen 1 1/2 mil söder om Malmö.

Nu styrde jag kosan mot Lund och landsarkivet där – glad i hågen satte jag mig vid kortläsaren med husförhörslängderna för Gessie i högsta hugg. Jag "prövade" med tiden omkring 1850 – men av Jeppa Olsson fanns inte ett spår! Vilken besvikelse – ända tills jag läste om ingressen till husförhörslängden - då såg jag att Gessie hade en annexförsamling- Eskilstorp... kanske, kanske... Och sannerligen – i Eskilstorps socken återfann jag min karetmakare och morfarsfar – han står då angiven som vagnmakargesällen Jeppa Olsson född 19/7 1842 i Eskilstorp, son till annexåbon Ola Persson, f 1801 i Gessie och hans hustru Boel Larsdotter, f 1801 i Eskilstorp. Johan från Höör blev alltså Jeppa från Eskilstorp och en stor del av mysteriet hade lösts. Vägen bakåt i historien står nu öppen. Med hjälp av kyrkböcker och och bouppteckningar har jag nu lyckats kartlägga en stor del av min morfars svenska anor. Rötterna går tillbaks bl.a. till en tätt sammanvävd nämndemannasläkt på Söderslätt. Mycket återstår att leta fram ur gömmorna- och det kommer att tid!

Att leta framåt i tiden och att kartlägga min morfars syskon har visat sig vara minst lika svårt. Min mor tappade kontakten med de två farbröder hon kände till redan på 1920-talet och de uppgifter hon hade var mycket knapphändiga. Genom gissningar och antaganden har jag så småningen lyckats att få fram dödsdatum och bouppteckning i Köpenhamns stadsarkiv för mors farbror Henry, som dog i Köpenhamn 1927. Via folkeregistret i Köpenhamn och Köpenhamns skifterett har jag fått fram namn och adress till Henrys son, f 1918, och dotterdotter. Vi har nu etablerat kontakt – och det känns spännande.

Till historien hör att min mor, som växt upp utanför Vänersborg, så småningom bosatte sig i Malmö och sedan år 1975 bor mina föräldrar i Skanör. Skanör ligger för övrigt 1 1/2 mil från Eskilstorp i sydlig riktning, och de båda orterna tillhör samma kommun (Vellinge). Jeppas barndomshem finns naturligtvis inte kvar, men vi vet platsen där det legat; ytterst ute vid havet vid Eskilstorps ängar i en oerhört naturskön omgivning. Man kanske kan sägas att cirkeln till Jeppa blivit sluten. Två av Jeppas barnbarn (min mor och min moster) blev bofasta i Sverige. Tre av hans barnbarnsbarn finns i Sverige och två av dem i Danmark.

Avslutningsvis önskar jag bara tillägga att min morfar älskade sin hembygd på Jylland över allt på jorden. Jag vill därför sluta med att citera sista versen av H C Andersens vackra dikt om Jylland:

Jylland mellem tvende have
som en runesten er lagt
fortid mæle dine grave
fremtid folder ud din magt;
havet af sit fulde bryst
synger höjt om Jyllands kyst.

Böcker som jag rekommmenderar för Danmarksforskaren:


A Fabricius/ H Hatt: Håndbog i Slægtsforskning (3:e udgave 1993, Dansk Historisk Håndbogsforlag).
Hans H. Worsøe: Find dine rødder. Politikens Håndbog i slægtshistorie (Politikens forlag A/S 1988).
Jens Fleischer: Politikens Håndbog i lokal historie (Politikens forlag 1991).
Över Öresund – en handledning för släktforskaren. Landsarkivet i Lund; skriftserie 1993).

Fotnot:
Denna artikel har varit publicerad i Släkthistoriskt Forum nr 5 1996.