Nu är det dags att fylla luckorna i ditt släktträd genom att leta i arkiven.

Traditionell släktforskning handlar om att söka information om dina släktingar i första hand i kyrkböckerna, för att sedan utöka din kunskap om dem med hjälp av andra källor. Kyrkböckerna förvaras fysiskt hos Riksarkivet, men i dag är det vanligare att vi söker i digitaliserade arkiv.

Riksarkivet och Arkiv Digital

Riksarkivet och Arkiv Digital är i dag de två stora aktörerna när det gäller att tillhandahålla digitala bilder av kyrkböckernas sidor online. Hos Riksarkivet söker du fram bilder av originalkällan gratis och hos Arkiv Digital abonnerar du månads- eller årsvis.

Den stora skillnaden mellan dessa två aktörer är att Arkiv Digital har satsat på en hög bildkvalité och färgfotografier, medan Riksarkivets bilder av kyrkobokssidorna till största delen är svartvita. Arkiv Digital fortsätter dessutom att digitalisera nya arkiv, som domstolsarkiv och bouppteckningar.

Här hittar du Riksarkivets publika digitala arkiv.

Här hittar du släktforskningsföretaget Arkiv Digital.

Ancestry och MyHeritage

Ancestry och MyHeritage är två multinationella företag som har tagit plats på den svenska marknaden genom att erbjuda både indexerade databaser för fritextsökning och fotografier av originalhandlingar.

Läs mer om vad de två företagen erbjuder på www.ancestry.se och www.myheritage.se.

Family Search

Family Search är den största icke-vinstdrivande sidan om släktforskning i världen. Den består till största delen av inskannade och avfotograferade folkräkningar och kyrkoarkiv. Under de senaste hundra åren har organisationen samlat in, dokumenterat och delat med sig av digitaliserade handlingar från hela världen. Organisationen är en del av Jesu Kristi kyrka av Sista Dagars Heliga, kallad mormonkyrkan.

Databaserna innehåller gratisversioner av mycket av det som finns på de kommersiella aktörernas sidor. Här finns också flera av de stora passagerarlistorna, till exempel Ellis Island 1891–1924 med 24 miljoner poster. Det gör Family Search till en bra resurs för dig med emigranter i släkten.

Läs mer om vad Family Search erbjuder.

När du ändå tittar i originalkällorna – passa gärna på att bekräfta uppgifterna du tror att du redan vet, så som morfars födelsedatum eller farmors namn som ogift.

kyrkbok_abild.jpgBildkälla: Riksarkivet, Abilds kyrkoarkiv, Husförhörslängder, SE/LLA/13001/A I/1 (1777-1800). Bild-ID: C0010000_00009.

Så söker du – Börja i födelseboken

Ett sätt att börja är att leta upp en av dina närmsta släktingar i födelseboken. Vet du att din mormor föddes den 22 juni 1907 i Hortlax församling, slår du upp födelse- och doplängden för det året där. Där finns ofta även uppgifter om föräldrarnas namn, yrke och under vilken adress de står skrivna.

Genom att sedan gå till adressen i husförhörslängden, får du fram uppgifter om hela familjen/hushållet, inklusive föräldrarnas födelseförsamling och födelsedatum. Visar det sig att din mammas mamma i sin tur var född i Haparanda församling den 6 september 1881, är det där du ska söka hennes föräldrar.

Det är alltså i husförhörslängden du med hjälp av uppgifterna från födelseboken sedan kan leta dig vidare till föregående generations födelsebok. Så arbetar vi oss bakåt i tiden.

Tänk på att alltid Skriva upp källan! Församling, volymbeteckning och sida. Det är viktigt att allt detta är med. Du har glädje av det senare i forskningen.

Men hur gör du om du inte vet när eller var din släkting levde?

Det finns genvägar till källorna, till exempel databasen Sveriges Dödbok. Läs mer om den i nästa kapitel.

 

Annonser