Language button

in english

BT Login utan jquery

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Sök i kalendarium

Kommande evenemang

24 maj 2018 13:00 - 17:00

Öppet hus för medlemmar

Södertälje Släktforskarförening ger dig möjlighet till forskning i fler än 35 olika databaser. Du har dessutom tillgång till föreningens abonnemang på Arkiv Digital och SVAR.
Ledare som hjälper till finns till hands.

Plats: Storgatan 3, vån 6 tr, endast hiss

Välkommen
26 maj 2018 10:00

Utflykt till Boxholms bruksmuseum och Boxholms säteri

Vi åker till Boxholm och besöker först Bruksmuséet där vi guidas av kunnig personal. Därefter besöker vi Boxholms Säteri där Johan Birath visar oss runt. Kostnad 40 kronor. Tag med kaffekorg! Vi samlas kl. 9.30 på Parkhallens parkering i Tranås för samåkning.
Anmälan till Torbjörn Aronsson tel. 073-901 28 19 senast 19 maj.
26 maj 2018 11:00

Vårutflykt till Charlottenlund

Vårutflykt i egna bilar till (för den som vill, samling för gemensam avfärd kl. 10.00 Konsums parkering i Veberöd).

Charlottenlunds slott, Snårestad, klockan 11.00, där Godsägardottern Marie Lachmann tar emot och guidar runt i salongerna.

Charlottenlunds gods tillhörde tidigare Marsvinsholm, men friköptes 1841. Slottet och godset har sedan 1901 varit i familjen Lachmanns ägo. Danskfödde Jacob Lachmann var framgångsrik sockerfabrikör, först med fabrik i Ystad och sedan grundare och ägare av sockerfabrikerna i Köpingebro och Skivarp. Tillsammans med hustrun Clara byggde han upp en stor samling förnämlig nordisk 1800-talskonst på Charlottenlund. Slottet inrymmer även ett förnämligt bibliotek med ursprung från Löberöds slott.

Fram till slutet av 1700-talet kallades Charlottenlund för Snårestads säteri. Dåvarande ägaren till Marsvinsholm, greve Eric Ruuth (finansminister under Gustav III och grundare av stenkolsindustrin i nordvästra Skåne) gav gården detta namn efter sin tredje hustru Charlotta, f Wharendorff.

Charlottenlund friköptes 1841 och kom 1848 i politikern och ämbetsmannen Arvid Posses ägo.

Nuvarande huvudbyggnad uppfördes av Posse 1849 - 50. Som arkitekt engagerades Hans Jacob Strömberg, elev och medarbetare till domkyrkoarkitekten, professor C G Brunius i Lund. Ett tydligt inflytande av Brunius stilideal resulterade således i Charlottenlunds medeltidsromantiska utseende.

Centralbyggnaden har en tornlik påbyggnad med lanternin i mitten, vilken svarar mot den öppna ljusgården med galleri. Att herresätet med sina tinnkransar, bågfriser och kubistiska torn har viss likhet med Akademiska föreningens byggnad i Lund är inte heller någon tillfällighet.
Strömberg verkade nämligen som arkitekt även för denna välkända byggnad. Han blev sedermera stadsarkitekt i Göteborg.

Lunch blir det på
Smygehus Havsbad, kl.13.00. Här kan väljas mellan:

1.
Ugnsbakad
fläskfilé med rostade timjanspotatisar och vårprimörer.

2.
Dillstuvad
potatis med gravlax samt vårprimörer.

Till alla serveras kaffe/te, dessert bestående av brownie med färska bär och grädde. Måltidsdryck, bordsvatten ingår, önskas annan dryck beställs och betalas detta på plats.

Arrangemanget kostar 300/person och ska inbetalas senast den 2 maj till bankgiro 5048-3619.

Bindande anmälan och önskan om vilken rätt man vill äta samt ev.
specialkost, senast den 2 maj till Inger Nilsson 046-80829, e-post: bibliotek@dalbysff.se, som också hjälper till vid önskan om samåkning.
26 maj 2018 12:00 - 15:00

Ottergården och släkten Utter
Vårens utflykt går till Norrfjärden där Jan Lundquist ger oss en visning av gården. Mats Öberg har DNA-forskat i släkten och hittat nu levande ättlingar. Åke Berggren har en rak linje av fäder fram till soldaten, korpralen och rustmästaren Anders Johansson Utter. Han har forskat både om släkten och gården. Alla som vet att de hör till ätten Utter uppmanas att komma. Vilken släktträff det kan bli!29 maj 2018 13:00 - 17:00

Öppet hus för alla

Södertälje Släktforskarförening ger dig möjlighet till forskning i fler än 35 olika databaser. Du har dessutom tillgång till föreningens abonnemang på Arkiv Digital och SVAR.
Ledare som hjälper till finns till hands.

Plats: Storgatan 3, vån 6 tr, endast hiss

Välkommen
29 maj 2018 18:00

Säffle – Utflykt till von Echstedtska gården

Rundvandring och guidning. Organiserad samåkning.
31 maj 2018 13:00 - 17:00

Öppet hus för medlemmar

Södertälje Släktforskarförening ger dig möjlighet till forskning i fler än 35 olika databaser. Du har dessutom tillgång till föreningens abonnemang på Arkiv Digital och SVAR.
Ledare som hjälper till finns till hands.

Plats: Storgatan 3, vån 6 tr, endast hiss

Välkommen
31 maj 2018 18:00 - 20:00

DNA-kafé på GF

Dags för nya DNA-kaféer! Vårens träffar blir 25/1, 22/2, 22/3, 26/4 samt 31/5. En gång i månaden och alltid mellan 18-20.

Upplägget är detsamma som tidigare. Du som har testat dig eller funderar på att göra det kan få svar på dina frågor. Alla tar med sig egen bärbar dator.

Vi ses i Genealogiska Föreningens lokaler i Huvudsta, Solna (Stockholm) på Anderstorpsvägen 16. Fika finns till självkostnadspris (20 kr).

Samtidigt finns också möjlighet till att besöka GF:s arkiv, bibliotek och datorsal. Här finns allt du kan behöva för din släktforskning. Vi säljer också de senaste DVD-skivorna och handböckerna samt mycket annat du har användning för i din släktforskning.

Varmt välkomna!
04 juni 2018 17:00 - 19:30

Öppet hus, Kolsva

"Öppet hus" med släktforskarhjälp.

Nybörjare kan få en översiktlig presentation av hur man kommer igång med sin släktforskning.

Det går bra att anmäla sig till studiecirklar och att bli medlem i VMS.
Det är också ett utmärkt tillfälle att få hjälp med problem i den egna forskningen.

Välkommen!

Vi håller till i Brukskyrkans samlingssal.
04 juni 2018 18:00 - 20:00

Öppet Hus

Släktforskare visar hur man kan söka sina rötter eller försöker hjälpa forskare som "kört fast" i sin forskning. Föreningen har SVAR och Arkiv Digital samt flera databaser. Välkomna !