Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Anton Rosendahl
15 april 2024
Farmors morfar Albert Sandström föddes 23 augusti 1855 i Svarttjärn, Lövånger som son till Erik Mattsson Sandström, barnfödd i nämnda by och hans hustru Johanna Andersdotter, bördig från Mjövattnet, Burträsk. Makarna var kusiner. Albert var äldst av ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

16
apr
Släktforskarhjälp, Visby

Gotlands Släktforskarförening


16
apr
Forskarcafé - "Hur sparar vi vår släktforskning?"

Helsingborgs Släktforskare- & Bygdeförening


16
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


16
apr
Grums - Hur använder man Disgen?

Värmlands Släktforskarförening


16
apr

17
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


17
apr
Studiebesök på Götene museum

Götene Släktforskarförening


17
apr
Guidad visning av Krigsarkivet, Arninge, Mätarstigen 17

StorStockholms Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Elisabeth HesselbladFör första gången sedan den Heliga Birgitta har Sverige fått ett nytt helgon. I söndags helgonförklarade påve Franciskus svenska Elisabeth Hesselblad, en kvinna som var speciell på flera sätt. Ett sjuttiotal av hennes släktingar hade kommit till Rom för att vara med vid ceremonin.

Hamnade på fattighuset

Elisabeth Hesselblad föddes i Fåglavik i Västergötland den 4 juni 1870 som det femte av tretton barn till lanthandlaren Robert Hesselblad och Catharina Petersdotter Dag. Efter att först ha flyttat till Falun och  till Skövde hamnade familjen så småningom på fattighuset efter ett par konkurser. Arton år gammal emigrerade Elisabeth till USA för att bli sjuksköterska. Hon utbildade sig på vid Roosevelt-sjukhuset där hon också kom att få arbete och på så vis kunde hon hjälpa sin fattiga familj.

Efter en tid vidareutbildade hon sig till läkare men insjuknade strax före sin examen i blödande magsår, en sjukdom hon burit på sedan tolvårsåldern.

Bilden ovan: En ung Elisabeth Hesselblad, källa Wikipedia, med hänvisningen: Skaraborgs Läns Tidning, Sept 25, 2014: Elisabeth från Fåglavik återinförde kloster i Sverige.

Grundade ny orden

Hennes sjukdom ansågs vara obotlig så i stället för att ta sin läkarexamen bestämde sig Elisabeth, som varit upptagen i Katolska kyrkan sedan 1902, för att bege sig till Rom för att dö som en rättrogen katolik. Men ödet ville annorlunda, väl i Rom fick Elisabeth en kallelse om att starta en ny orden - Birgittasystrarna i Rom, en variant av Birgittinorden som grundades av den heliga Birgitta i Vadstena på 1300-talet.

Hesselblads nya orden grundade också ett "vilohem" i Djursholm 1923, då det i Sverige fortfarande rådde klosterförbud. I dag tillhör över 50 kloster världen över den nya grenen.

Skyddade judar

Under den tyska ockupationen av Rom under andra världskriget skyddade Elisabeth Hesselblad förföljda judar i klostret på Piazza Farnese. När nazister ville söka igenom klostret efter judar ska hon enligt en annan nunnas vittnesmål ha gått mot nazisterna med en svensk flagga och sagt att "Detta kloster står under den svenske konungens beskydd. Här kommer ni inte in." nazisterna ska då ha lämnat klostret utan genomsökning. För detta fick Hesselblad postumt utmärkelsen "Rättfärdig bland folken" av den israeliska staten.

Elisabeth Hesselblad köpte så småningom det hus vid Piazza Farnese i Rom där den Heliga Birgitta hade bott och verkat. Där avled hon den 24 april 1957, 87 år gammal. Innan sin död hade hon dessutom hunnit utföra ett par mirakel, läs mer om det i artikeln från svt-nyheter nedan.

På svt.se kan du läsa mer om varför hon helgonförklarats av påven