Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Anton Rosendahl
15 april 2024
Farmors morfar Albert Sandström föddes 23 augusti 1855 i Svarttjärn, Lövånger som son till Erik Mattsson Sandström, barnfödd i nämnda by och hans hustru Johanna Andersdotter, bördig från Mjövattnet, Burträsk. Makarna var kusiner. Albert var äldst av ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

16
apr
Öppet hus med Släktforskningshjälp

Hembygds- och Släktforskare Nolaskogs


16
apr
Släktforskarjour

Nässjöbygdens Släktforskare


16
apr
Släktforskarhjälp, Visby

Gotlands Släktforskarförening


16
apr
Forskarcafé - "Hur sparar vi vår släktforskning?"

Helsingborgs Släktforskare- & Bygdeförening


16
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


16
apr
Grums - Hur använder man Disgen?

Värmlands Släktforskarförening


16
apr

17
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


17
apr
Studiebesök på Götene museum

Götene Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

fodda vigda doda cd etikettFöreningen Släkt och Bygd i Borlänge har släppt en ny, utökad cd-skiva med namnet "Födda vigda döda 1641-1901".

Den första versionen av skivan kom 2013, och innehöll uppgifter om födda, vigda och döda i Stora Tuna och Amsberg. Nu har även uppgifter från församlingarna Silvberg, Gustafs och Torsång förts in.

Varierande läsbarhet

Läsbarheten har varierat mycket, berättar föreningsmedlemmen Rolf Hedlund. Han har hållit i trådarna för projektet tillsammans med sin hustru Gunilla Hedlund.

- "En del material har varit fuktskadat och då har det varit väldigt svårt att läsa. Men vi har lyckats tyda det mesta, säger han.

Flera års arbete

En grupp på elva personer har jämte Rolf och Gunilla Hedlund jobbat med att ta fram skivan. I flera års tid har de suttit och skrivit av kyrkböckerna från de fem församlingarna - ett arbete som nu resulterat i en cd-skiva med hela 193 000 sökbara poster.

Håkan Gelin, ordförande i Släkt och Bygd och Borlänge, är eld och lågor över den färdiga produkten.

- "Den innehåller så mycket, och det är så hög kvalitet på innehållet. Man har verkligen vinnlagt sig om att få in så mycket uppgifter som möjligt, säger han.

Statistik kan tas fram

I och med detta kan skivan, som tagits fram med hjälp av Sveriges Släktforskarförbunds presentationsprogram, användas för många typer av kombinerade sökningar och statistikuttag.

- "Det intresserar mig som är lite dragen till statistik. Att kunna sortera utifrån sådana saker som dödsorsak är häftigt, säger Håkan Gelin.

Vill inspirera

Projektledare Rolf Hedlund vill för sin del gärna tipsa andra släktforskarföreningar om att ta sig an liknande utmaningar.

- "Man behöver inte sitta i styrelsen för att vara engagerad i en förening, utan det kan vara väldigt roligt när man är några stycken som jobbar med ett sådant här projekt, säger han.

Här hittar du mer information om skivan.