Efter den tragiska dödolyckan på Bollebygds kyrkogård, har landets kyrkogårdsförvaltningar fått direktiv om undersökning av alla gravstenar. På kyrkogårdar från norr till söder pågår nu kontroll och nerplockning av gravstenar som inte är säkrade. Stenarna läggs ner tills gravrättsinnehavare har kontaktats för åtgärder. Risken är då att ingen gravrättsinnehavare anträffas, eller att de som finns inte vill betala för att stenen återställs, vilket tyvärr kan resultera i permanent borttagning.

Ta därför redan i helgen din kamera och gå ut på kyrkogårdarna och dokumentera de nedplockade stenarna. Kan du inte denna helg, passa då på nästa helg när du besöker kyrkogården på Alla Helgons dag. Hjälp oss att dokumentera gravstenarna innan de försvinner!

Om skylten med texten "Gravrättsinnehavare sökes" är uppsatt, kan du som släktforskare göra en insats och hjälpa kyrkogårdsförvaltningen att få kontakt med släktingar. Våra s.k. befolkningsskivor är till stor hjälp i det arbetet.

De gravstenar du dokumenterar, kan du inom någon vecka lägga in online när vi öppnar vår sajt Gravstensinventeringen på Rötter.

Läs mer om Gravstensinventeringen - klicka här!!
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Förbundskansliet och Rötterbokhandeln håller sommarstängt från och med måndagen den 9 juli och vi öp...

Hemsidan Rötter (www.genealogi.se) har fått en uppdaterad plattform, flyttat till en ny server och...

Nu tar veckans svenskamerikan semester och återkommer igen i augusti. Vi avslutar säsongen med en kr...

På bar backe

Nu har Släkthistoriskt Forum nr 3 2018 hunnit delas ut till de allra flesta prenumeranterna. I so...

Du som har rötter i Dalarna och ingenting planerat i nästa vecka bör bums packa väskorna och göra di...

Fler artiklar