Har du Irländska Rötter? Då vet du säkert att en stor del av Irlands folkräkning från 1800-talet gick förlorad under det Irländska inbördeskriget. Men en glädjande nyhet är att man nyligen har digitaliserat de delar av folkräkningen som överlevde kriget och gjort dem tillgängliga på nätet – öppna för alla och helt gratis att söka i.

Dirland findmypastet är släktforskarföretaget findmypast som tillsammans med Irlands riksarkiv och FamilySearch för första gången gjort folkräkningen tillgänglig på nätet. Det kan förstås vara helt avgörande för släktforskare på jakt efter sina irländska rötter från 1800-talet.

Svårfunna anor

Det första du lära dig om irländsk släktforskning är att det är svårt. Mycket svårare att spåra släkten i Sverige. Den enskilt största förlusten för irländska familjehistoria var förstörelsen av de irländska folkräkningarna från 1800-talet. En stor del av folkräkningen förstördes nämligen då riksarkivet i Dublin sprängdes under det Irländska inbördeskriget 1922.

Men tack och lov var förlusten inte total. De dokument som inte förvarades på Riksarkivet fanns fortfarande kvar. Dokument avseende mer än 600 000 människor från folkräkningsregistren 1821, 1831 , 1841 och 1851 förvarades på annat håll vid tiden för sprängningen och för första gången har samtliga dokument nu blivit avfotograferade, transkriberade och publicerade på nätet.

Resursen är helt gratis, tillgänglig för alla.

Här kommer du till folkräkningen på findmypast.com

Bild: Irland. Från findmypast.com

Annonser