lena pahlmanI Ljusterö hembygdsförenings arkiv har en skatt återupptäckts - i ett antal lådor hittades nyligen delar av öns kyrkobokföring från 1700-talet.

Det var när Lena Påhlman, ordförande för Ljusterö hembygdsförening, hjälpte ett par släktforskare på jakt efter en särskild upplysning om en tidigare Ljusteröbo som fyndet gjordes. I lådor uppmärkta som Harald Lindhs samlingar fann de bland annat bilagor till flyttningslängder och lysnings- och äktenskapsintyg från 1700-talet.

Harald Lindh var folkskollärare och den som grundade hembygdsföreningen år 1929. Hur handlingarna kom i hans privata ägo är oklart. Lådorna med hans samlingar hamnade så småningom i arkivet och kunskapen om och vikten av vad de innehöll fördes inte vidare.

Kontaktade Stadsarkivet

Omedelbart efter upptäckten kontaktades Stockholms stadsarkiv, då all kyrkobokföring enligt lag ska förvaras där. I går åkte därför Solveig Larsson och Antoinette Ekberg från Stockholms stadsarkiv ut till Ljusterö, för att ta med sig de handlingar som ska tillhöra Stadsarkivet.

Solveig Larsson har ännu bara hunnit få en snabb överblick av innehållet i samlingarna, men vissa av dem kan hon bekräfta tillhör kyrkobokföringen.

– Det är en blandad kompott kan man säga. De handlingarna Stadsarkivet kommer att ta hand om är de som kan kopplas till kyrkan. Resten får hembygdsföreningen tillbaka.

Hon berättar att det är bilagor till utflyttningslängder (HII) från 1700-talet, bilagor till lysnings och äktenskapsintyg (HV) från 1700-talet och lösblad rörande flyttningslängder från 1824 till 1826 som med säkerhet kommer att tas om hand av Stadsarkivet. Troligtvis också en del kungörelser och statistik. Eventuellt kommer även en del handlingar rörande skolan på Ljusterö att tas om hand.

Kommer att skannas

Handlingarna som är prioriterade av Stadsarkivet är också de handlingar som bör intressera släktforskare allra mest – de rörande in- och utflyttning samt lysning och äktenskap. De kommer att skannas och så småningom göras tillgängliga digitalt.

Lena Påhlman tillträdde som ordförande för Ljusterös hembygdsförening i augusti förra året. Hon är både glad och lättad över upptäckten. Utan att ha varit medveten om vad lådorna innehöll har hon har varit bekymrad för arkivet, eftersom angränsande lokaler tidigare drabbats av översvämningar och fuktskador.

– På det viset är det en lättnad att Stadsarkivet har tagit med sig handlingarna, så att de kan gås igenom och tas om hand på rätt sätt. Det är oerhört viktigt för släktforskare med anknytning till Ljusterö att handlingarna digitaliseras och görs tillgängliga.

Bilden: Lena Påhlman med handlingar från 1700-talet. Foto: Crister Lindström

Annonser