I samband med Sveriges Släktforskarförbunds riksstämma som hölls under helgens släktforskardagar valdes två nya styrelsemedlemmar – Christian Arnet och Susanne Gustavsson Sambia.

Till ny styrelseordförande valdes Erland Ringborg. Läs mer om honom här.

Christian Arnet och Susanne Gustavsson Sambia är två personer med skilda bakgrunder, båda med spännande erfarenheter och en stark vilja att bidra till släktforskarrörelsen. Här nedan berättar de mer om sig själva.

Christian Arnet

christian arnet litenJag har drivit TV-produktionsbolag sedan 1998 inom nischen historia för TV, främst SVT och TV4.

Jag har jobbat med tunga namn som Jan Guillou, Peter Stormare, Hans Villius, Dick Harrison, Peter Englund och många andra. Jag kan TV-hantverket från ax till limpa samt känner TV branschen väl. Jag har hundratals produktioner bakom mig. Just nu en del museifilmer och ett kulturarvsprojekt och därutöver ett par kungliga gravar som ska undersökas.

Jag vet vanligtvis vad som är en bra idé och kan förklara varför. Är van att starta och genomföra projekt och att ta hand om flera parters intressen.

Den senaste stora produktionen var Sveriges historia som resulterat i ett nytt historiskt standardverk hos ett bokförlag, en permanent utställning på Historiska museet och en sajt för alla svenska museer. I projektet ingick 12 timmar TV om Sveriges historia som visades på bästa tittartid på TV4 och som nu säljer bra som dvd-box. Alltsammans initierat på eget initiativ.

Jag har alltid varit intresserad av historia och rötter. Föreläste redan på gymnasiet om min egen släkt för klasskamraterna och ska precis till att filma mina äldsta släktingar för att dokumentera deras historier som annars riskerar att gå med dem i graven.

Är folkbildarivrig och har alltid sådana folkbildarprojekt på gång som säkerligen kan sammanlänkas med förbundet och gynna SSf.

I övrigt har jag en fil. kand-examen från Kulturvetarlinjen. Jag bor i Stockholm, jag är gift och har två döttrar. Jag är intresserad av idrott, musik (jag spelar flera instrument och är världsmästare i körsång), fiske och jag har nyligen tagit jägarexamen. Jag talar flera språk flytande.

Susanne Gustavsson Sambia

susannesambia fixadMin resa in i släktforskningens värld började för ca 12-14 år sedan med ett brev från en avlägsen släkting som bodde i USA. Som barn hade jag visserligen flitigt studerat morfars egengjorda släkttavla, men det var inte förrän brevet landade hos min morbror som jag egentligen började fundera på att forska. Avsändaren av brevet var släkt med min mormor och det kände familjen inte till så mycket om. Till saken hör att morföräldrarna inte var i livet, så det fanns ingen som kunde besvara de frågor som ställdes i brevet.

Gick till släktforskningsarkivet på det lokala museet och började leta i kyrkböcker på mikrofilm. Efter ett par år bestämde jag mig för att gå en kurs på samma museum för att lära mig mer om släktforskning. Sedan var jag fast. Vetgirig som jag är gick jag ytterligare en kurs och en till. Där kom jag i kontakt med den lokala släktforskarföreningen. Till slut blev jag medlem. Så småningom hamnade jag i styrelsen och där är jag nu inne på tredje året. Jobbar framförallt med programplanering och annonsering för föreningens aktiviteter samt övrig marknadsföring.

Intresseområden som jag brinner för är kunskap och information. Vill alltid veta mer om något, så jag studerade mycket i mina yngre år, bl.a. språk och ekonomi blandat med juridik. Jag är utbildad inom turism och jobbade tidigare med turistinformation. Sedan tog livet en annan vändning och jag fortsatte inom handel istället som alltid hade varit en bisyssla vid sidan av studier. Ytterligare intresseområde är teknik och IT. Där kan jag lite om mycket och läser gärna om ny teknik så fort jag hinner.

Områden som jag skulle vilja lyfta i Sveriges Släktforskarförbund är framförallt utbildning och kurser. Varför just kurser? Jag började själv i fel ände kan man säga. Tror det är lättare att komma vidare med forskningen om man får en grund att stå på. Det är också ett sätt att kvalitetssäkra sin forskning. Det är viktigt att göra rätt från början.

Lite korta fakta: Lever och verkar i Mellerud i det undersköna landskapet Dalsland. Där är jag också född och uppvuxen. Studerade och reste i ungdomen och återvände till födelseorten 2003. Fyllde tidigare i år 40. Intressen förutom släktforskning är läsa deckare, vara ute i naturen och laga god mat med vännerna. Har varit gift men är nyligen frånskild. Idag jobbar jag med försäljning av mat och spel. En märklig kombination kan tyckas, men så är det.

Avgående styrelsemedlemmar

Avgående styrelsemedlemmar är Gunilla Didriksson och Peter Wallenskog.

Annonser