elsa sjodal webbI år är det Elsa Sjödahl, 96 år, som tar emot det allra mest hedersamma priset, Victor Örnbergs Hederspris, för sina stora insatser inom framför allt gårds- och domboksforskning. Längre ned finns ett utdrag från prisets motivering.

Victor Örnbergs Hederspris med en prissumma på 10 000 kronor är det mest prestigefyllda priset inom släktforskarrörelsen och det delas varje år ut till en person som har utmärkt sig genom särskilt förtjänstfulla insatser inom släktforskning.

Bilden: Elsa Sjödahl

Fler pristagare

I samband med Släktforskardagarna delar Sveriges Släktforskarförbund varje år ut ett antal utmärkelser. Det är förbundets medlemsföreningar som nominerar kandidaterna.

Hedersdiplom för förtjänstfulla insatser i sina föreningar fick:
Charlotte Börjesson, Västra Frölunda
Tord Andåsen, Trollhättan
Sven Olby, Västerås

Till årets Eldsjälar utsågs:
Karl-Edvard Thorén, Linköping
Mats Johansson, Stockholm

De föreningspriser som delades ut under stämmobanketten var:

  • Årets medlemsökning – Ovansiljans Släktforskare, med 114 nya medlemmar.
  • Andrapris för årets medlemsökning – DIS Filbyter för sin ökning av 91 medlemmar.
  • Tredjepris årets medlemsökning – Tjust Släktforskarförening som ökat med 71 medlemmar.
  • Årets medlemstidning – Habobygdens Släktforskarförening.
  • Årets medlemsblad – Forskarföreningen Släkt & Bygd i Bollnäs.
  • Årets register – Skeppsgosseregister, Blekinge Släktforskarförening.
  • Årets utbildare – Borås Släktforskare.
  • Årets hemsida – Ådalens Släktforskarförening.

charlotte pris webbBilden: Charlotte Börjesson mottar sitt pris från Barbro Stålheim, avgående förbundsordförande.

Extra priser

pristagare webbFörbundet vill även lyfta fram stora enskilda insatser med poster i våra databaser. Därför utses i år:

Årets "porträttfyndare" – Lisbeth Pettersson, Göteborg
Årets gravstensinventerare – Elisabeth Carlsson från Axvall (Skara)

Till höger syns dessa två glada tjejer som belönades med ett presentkort i Rötterbokhandeln. (Från vänster Elisabeth Carlsson, Lisbeth Pettersson)

Victor Örnberg-prisets motivation

Få har betytt så mycket för den västsvenska släktforskningen som Elsa Sjödahl. Med den stora kunskap hon har i att läsa äldre handskrifter har hon kunnat bistå släkt- och hembygdsforskare och andra historieintresserade med material av mycket stort värde i ett svårforskat material.

Under 1980-talet skrev Elsa Sjödahl gårdshistoria för Steneby socken i Dalsland. Den sträcker sig så långt tillbaka som det är möjligt att komma, dvs. till 1400-1500-tal på de flesta gårdarna. Ägarförhållandena har utretts på varje gård och genom domböckerna får man reda på allt som hänt i stort som smått. Detta är sannolikt en av de grundligaste gårdsforskningar som tryckts i Sverige.

Under många år arbetade Elsa Sjödahl dessutom med renskrivning och komplettering av domboksmaterial som en annan dalslandsforskare, Anders Edestam, gjort. Det resulterade i att Dalsland nu har domboksmaterial från 1600-talet utgivna i alla sina fem härader.

Elsa Sjödahl har tidigare uppmärksammats av bl.a. Nordiska Museets för sin gärning med motiveringen att hon "under 35 års tid transkriberat Dalslands domböcker för åren 1601, 1607 samt 1613-1730."

Elsa Sjödahl, som är född 1917, arbetar fortfarande vidare trots sin höga ålder. Hon fortsätter nu med att tyda Tössbo härads domböcker efter 1675.
Sveriges Släktforskarförbund vill därför lyfta fram den skatt Elsa Sjödahl har tillgängliggjort och hoppas att andra forskare ska inspireras av Elsas arbete med domboksforskning.

Läs mer i Angeläget nr 1 2014

Annonser