val 2014Sveriges Släktforskarförbund har ställt politikerna tre viktiga frågor om släktforskning.

Om vi ska kunna släktforska även i framtiden är det viktigt att politikerna förstår vikten av att folkbokföringen bevaras och tillgängliggörs så att den förblir åtkomlig för släktforskare.

Men intresset för frågorna visade sig vara svalt – av samtliga Riksdagspartier var det bara två som valde att besvara Sveriges Släktforskarförbunds frågor – Centern och Folkpartiet.

Här är partiernas svar:

1) Hur viktigt tycker ni det är att man ska kunna släktforska nu och i framtiden?

Folkpartiet: Släktforskningen är en av Sveriges bredaste folkrörelser, och intresset för släktforskning växer. Släktforskningen ger dessutom ovärderliga bidrag till historisk forskning i allmänhet, till exempel lokalhistoria, personhistoria och ekonomisk historia. Genom de unikt långa arkivserierna finns det mycket goda möjligheter att ägna sig åt släktforskning i Sverige, och det är av största vikt att möjligheterna ska vara minst lika goda i framtiden.

Centerpartiet: Centerpartiet tycker att det är bra om alla som vill, har möjlighet till att söka sina rötter. Ur ett kulturellt, historiskt och personligt perspektiv är det viktigt att man ska kunna släktforska.

2) Ska folkbokföringen arkiveras så att det ska gå att släktforska även framtiden så som det har varit möjligt från 1680-talet fram till 1991?

Folkpartiet: Ja, de uppgifter som registreras i folkbokföringen måste självklart sparas och hållas tillgängliga också för framtiden. Exakt hur detta ska ske är främst en teknisk fråga, men oavsett lagrings- och arkiveringsform ska uppgifterna (med sedvanliga sekretessförbehåll) vara tillgängliga för släktforskning.

Centerpartiet: Vi tycker att det vore bra om folkbokföringen arkiverades.

3) Ska Skatteverket ta fram en mantalslängd åtminstone vart tionde år och arkivera denna på media som är läsbar i framtiden (jfr USA)?

Folkpartiet:

Vi utesluter inte detta.

När de tidigare planerna på regelbundna uttag skrinlades var argumentet att tekniken gått framåt så snabbt att man i princip kunde ha kvar alla uppgifter i folkbokföringsdatabasen hur länge som helst. Å andra sidan är det mycket viktigt att det finns säkerhetsåtgärder så att det inte finns risk för att det någon gång uppstår en situation där äldre data inte visar sig läsbara med framtida teknik. Myndigheter som Skatteverket och Riksarkivet har ett stort ansvar för att bevaka detta.

Oavsett hur uppgifterna lagras och arkiveras är det som sagt självklart för oss att uppgifterna hålls lätt tillgängliga, både för släktforskare och för andra.

Centerpartiet: Centerpartiet ser positivt på att mantalslängden arkiveras för att det ska vara enklare att finna sina rötter och bevara kulturen.

Annonser