tysk stilFör många släktforskare är det svårt att läsa gamla dokument, både de som är skrivna i vanlig stil och de skrivna i den tyska handstilen. Att gå en kurs eller ta hjälp av sina släktforskarkolleger är bra sätt att lära sig mer om hur man tyder äldre skrift, men visste du att det dessutom finns ett webbrogram som kan hjälpa dig en bit på vägen?

Åsa Petersson är interaktionsdesigner och som examensarbete ville hon skapa en hjälp för släktforskare att läsa text skriven i den tyska stilen. Hon skapade en läshjälp i samarbete med Landsarkivet i Lund, som heter tydatext. Så här ser den ut: http://www.tydatext.se/tyskstil/

Här är instruktionerna till  programmet:

  • Öppna läshjälpen i ett separat fönster och gör fönstret med läshjälpen lagom stort så att du kan se både källan med det svårlästa ordet och läshjälpen samtidigt.
  • Skriv in de bokstäver du kan se i det svårlästa ordet. För de andra kan du välja att skriva . för en okänd bokstav och * om du inte vet hur många bokstäver det är som du inte ser. Om du t ex har ordet Margta och bara är säker på M och gt kan du skriva "M..gt." om du ser att det är två bokstäver mellan M och g, eller "M*gt." om du är osäker på antalet bokstäver.
  • Under tiden du skriver i sökrutan får du upp en begränsad mängd träffar. Om det finns fler träffar än de som syns står det (...) efter rubriken Ord i tysk stil. Vill du se alla träffar trycker du Enter eller på knappen Sök.
  • I normalläget får du upp alla ord som börjar på det du har skrivit in. Om du vet vilka bokstäver ett ord slutar på och vill begränsa antalet träffar kryssar du i rutan "Visa bara exakta träffar".
  • Prova att använda filter för att begränsa antalet träffar.

På sidan http://www.tydatext.se/soktips/ finns en längre beskrivning av hur man använder läshjälpen.

Annonser