AD 10 arFrån början var det som skulle komma att bli det svenska släktforskningsföretaget ArkivDigital ett hobbyprojekt.

Företagets nuvarande VD, Mikael Karlsson, upplevde som entusiastisk släktforskare ett behov av bättre kopior av originalhandlingarna än till exempel arkivens och bibliotekens microfilmsrullar erbjöd.

Med tiden växte projektet och hösten 2005 grundade Mikael tillsammans med andra aktiebolaget Arkiv Digital.

Växande databas

Till en början såldes bilderna på cd-skiva, men efter ett par år lanserades ArkivDigitals abonnemangstjänst som gav prenumeranterna möjligheten att se färgbilder av arkivens originalkällor online.

I skrivande stund finns 57 miljoner bilder av allt från kyrkobokföring och sjömansrullor till domböcker och spionhandlingar från andra världskriget. Ute på arkiven pågår dessutom ett ständigt fotograferingsarbete och varje månad tillkommer ca 600 000 nya bilder.

Under de tio år som företaget funnits har ArkivDigital vuxit till ett företag med 37 anställda och den snabba tillväxten under de senaste åren har gjort att det utnämnts till Gasellföretag av tidningen Dagens industri under två år i rad (2013 och 2014).

En av de tongivande personerna i företaget är Niklas Hertzman, som tidigare varit företagets VD. För många är han företagets ansikte utåt då han fortfarande reser land och rike runt och föreläser om möjligheterna som ryms i den numera enorma bilddatabasen.

Spännande nyheter till hösten

Vad är då på gång härnäst?

Mikael Karlsson, ArkivDigitals VD, har inga planer på att luta sig tillbaka.

- Vi är mycket nöjda över den framgångsrika tid som varit, men vi strävar hela tiden framåt. Företaget är i konstant utveckling och flera nyheter finns på agendan. Vi har många spännande år framför oss!

ArkivDigital kommer under hösten att lansera en ny programvara som ger abonnenterna tillgång till befolkningen i Sverige 1950. Framöver kommer även 1960 att tillkomma. Tjänsten kompletterar de populära skivorna Sveriges befolkning som tidigare getts ut av Sveriges Släktforskarförbund och Riksarkivet och finns för ett antal år från 1880. ArkivDigital planerar även att ge ut ett fullständigt personregister till Sveriges husförhörslängder och församlingsböcker för år 1880-1920.

Annonser