tidningarrotterKungliga bibliotekets digitala tidningstjänst växer för varje månad som går. Nu finns tidningarna Arbetet och Reformatorn sökbara på tidningar.kb.se.

Tidningen Arbetet, som kom ut under åren 1887-2000, spelade en viktig roll när den svenska arbetarrörelsen växte fram. Samtliga årgångar av tidningen från starten till och med 1901 har nu lagts upp på tidningar.kb.se.

Digitaliseringen har skett med hjälp av pengar från Efter Arbetet, en förening som bland annat verkar för att vårda arvet efter tidningen.

- Det här är ett fantastiskt initiativ, säger Jonas Ahlberg, projektledare på Kungliga biblioteket.

På liknande vis har studieförbundet NBV, Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet och IOGT-NTO bidragit till att hela 32 årgångar av tidningen Reformatorn kunnat digitaliseras. Också den började ges ut 1887.

Tidningen som fungerade som ett organ för nykterhetsrörelsen och folkbildningsarbetet fram till nedläggningen 1964 finns sökbar på tidningar.kb.se för åren 1887-1919.

Av upphovsrättsliga skäl är det bara sidorna till och med 1901 som går att läsa hemifrån, men samtliga går att fritextsöka i.

Den digitala tidningstjänsten befinner sig på stadig tillväxt och antalet upphovsrättsfria sidor närmar sig 800 000. Enligt Jonas Ahlberg lär miljonvallen sprängas under våren.

Annonser