På måndag börjar helt nya tidningstitlar att trilla in på tidningar.kb.se. Det gäller 13 historiska tidningar utgivna mellan 1878 och 1978 som sedan tidigare saknas på mikrofilm och digitaliseringen är ett led i att synliggöra de historiska svenska dagstidningar som varken finns på mikrofilm eller i digital form.

I Kungliga bibliotekets databas med digitaliserade dagstidningar kan du som har tur göra släktfynd. Tidningarna i databasen som kommit ut före 1901 är helt fria att både läsa och ladda ned till din dator. Det handlar om högupplösta fotografier av tidningssidor som är OCR-skannade och därför sökbara. KB lägger ständigt till nytt material i tjänsten.

Klart i december

Jonas.Ahlberg- Det är ett löpande arbete, som vi hoppas till största delen kommer vara klart i december. Tidningarna kommer att digitaliseras och tillgängliggöras kontinuerligt på tidningar.kb.se, säger Jonas Ahlberg, som arbetar med tidningsdigitalisering på Kungliga biblioteket.

Runt tre miljoner tidningssidor digitaliseras av KB varje år, men av det är två tredjedelar är samtida material. Det gör att de historiska tidningarna, framför allt äldre lokaltidningar normalt sett inte prioriteras.

- Nej, anslaget Kungliga biblioteket får för tidningsdigitalisering täcker egentligen bara digitalisering och det digitala bevarandet av de nutida tidningarna. För att kunna digitalisera det äldre tidningsmaterialet måste vi söka bidrag på annat håll, till exempel genom olika fonder och stiftelser. I det här projektet har KB gjort en satsning för att digitalt tillgängliggöra ett antal tidningar som hittills har varit svåråtkomliga för allmänheten, vilket är utmärkt, säger Jonas Ahlberg.

Bild: Jonas Ahlberg. Foto: Heidi Rosen

10 miljoner från Riksbanken

Senast var det Riksbankens jubileumsfond som sköt till ett anslag på 10 miljoner kronor för digitaliseringen av historiska svenska dagstidningar, och i början av 2018 är planen att tidningar.kb.se ska innehålla närmre två miljoner sökbara sidor från 60 tidningstitlar.

Nedan är de nya tidningstitlarna som du kommer att kunna ta del av framöver:

Arbetartidningen, Falu länstidning, GT söndagstidningen, Göteborgs aftonblad, Göteborgs aftonblad, Göteborgs dagblad, Hudiksvallstidningen, Jämtlandsposten, Provinstidningen Dalsland, Söderhamnstidningen, Sölvesborgstidningen, Trelleborgs annonsblad, Trelleborgstidningen.

Läs mer om projektet här

I Släkthistoriskt Forum 1 2017 gjordes en artikelserie om digitaliserandet av svenska dagstidningar. Här kan du ta del av hela artikelserien som pdf

Annonser