65417faf bab2 48f3 9571 8d75e6a0d4b6

Det sägs att vi svenskar är pinsamt okunniga när det kommer till Finlands historia. Om det även gäller oss släktforskare är osäkert, men trots att Sverige och vårt kära grannland var ett och samma rike så sent som 1809 är det många av oss som faktiskt har missat stora delar av Finlands historia.

I dag firar Finland hundra år och sin självständighetsdag, som är synonym med nationaldagen. Därför passar vi på att  ta upp några viktiga punkter i Finlands intressanta historiahär på Rötter.

Självständighetsförklaringen

Den 6 december 1917 förklarar sig Finland självständigt från Ryssland och den nya ryska bolsjevikregeringen, Sverige och Frankrike erkände självständigheten i början av 1918. Anledningen till att Finland lyckades utropa sin självständighet förklaras av flera olika omständigheter, men det faktum att Ryssland fortfarande var inblandat i första världskriget och dessutom var mitt uppe i en omvälvande politisk revolution bör ha varit starkt bidragande till att självständighetsförklaringen blev oblodig.

Men självständigheten var inte startpunkten för en fredlig tillvaro för finländarna – tvärtom. Redan i januari 1918 utbröt ett inbördeskrig som bara varade i några månader men som kom att få ett långt och bittert efterspel.

Finska inbördeskriget

Den väpnade kampen mellan borgerliga "vita" och socialistiska "röda" samhällsgrupper i Finland januari–maj 1918 kom att kallas det finska inbördeskriget, men också för "frihetskriget" eftersom många hävdar att kriget var en förutsättning för Finlands självständighet.

Inbördeskriget skapade en djup klyfta i det finländska samhället, mycket på grund av att den vinnande sidan, den "vita", efter krigsslutet passade på att bestraffa tidigare stridande på den "röda" sidan. Bland annat dömdes hundratals till döden och andra svalts till döds i ökända fångläger. Under sommaren och hösten 1918 dog mer än 12 000 fångar av bland annat undernäring och epidemier.

Finska rötter

Många av oss som släktforskar har hittat finska rötter – vissa har lyckats spåra finska anor från invandrare från 1600 och 1700-talen till Värmlands finnbygder. Men in- och utvandring mellan Sverige och Finland har skett i alla tider och den senaste vågen av finsk invandring till Sverige var den finska arbetskraftsinvandringen till Sverige under 1960- och 70-talen.

Också svenskar har sedan lång tid tillbaka utvandrat till Finland. Redan under 1100-talet började trakterna kring Åbo inkorporeras i de tidiga sveakungarnas begynnande rike och under 1200-talet flyttade svenskar från främst östra Svealand till de västra och sydvästra delarna av det man kallade Österland (södra Finland) som man ansåg vara en del av det svenska riket.

Finlandsvenskar är sedan 1912 benämning på de invånare i Finland – eller emigranter därifrån till t.ex. Sverige och USA – som har svenska som modersmål. De utgör i dag ungefär 5,5 procent av Finlands befolkning.

Erbjudande i Rötterbokhandeln

handbocker nordenHar du finska anor? Finlands hundraårsdag firas även med ett erbjudande i Rötterbokhandeln. Passa på – det gäller endast idag.

Boken Släktforskning i Finland. Erbjudande 165:- (ord.pris 215:-) (gäller endast 6/12)

Annonser