SHF 2 2018 till tryck 1Vare sig det handlade om ljuv musik, ett gott parti eller nödvändigt ont hade äktenskapet en stor betydelse för våra släktingars – och i förlängningen våra egna livsöden.

Många beskrivningar av lokala bröllopstraditioner finns bevarade i folklivsuppteckningar, på hembygdsmuseer och kanske i den egna släkten.

I årets andra nummer av Släkthistoriskt Forum bjuds på rejält med inspiration till dig som vill veta mer om dina släktingars viktigaste fest.

På ruinens brant

I städerna gjorde var och varannan konkurs redan på 1700-talet – från de fattigaste till de rikaste. En del kom på fötter igen och för andra gick det snabbt utför.

NM.0093715 cylinderhatt nordiska1Fram till 1848 var alla konkurser personliga och ända in i våra dagar sågs konkursen som en skam och ett personligt misslyckande, framför allt i landsbygden.

För dig med konkurser i släkten kan det finnas mycket intressant att hämta i arkiven. I det här numret av Släkthistoriskt Forum får du följa några av dem som kommit på obestånd i handlingarna och får tips på hur du själv reder ut konkurser i släkten.

Östgötska anor

Förra året introducerade vi en ny serie om släktforskning på lokal nivå vilket innebär att tidningen i varje nummer lyfter fram vad släktforskaren kan hitta i Sveriges olika landskap. Först ut var Skåne, i förra numret fick vi veta mer om släktforskning i Dalarna och nu har turen kommit till Östergötland.

Visste du till exempel att böteslängder för Norrköping och Lin­köping finns fritt tillgängliga på nätet och att du i databasen kan söka direkt på namn? Hur kul vore det inte att hitta en östgötsk släktings trätomål här?

uppslag webb

Våga fråga!

Ett råd som erfarna släktforskare med goda skäl ofta ger till nybörjare är att börja med att intervjua sina levande släktingar. Den sortens berättelser ger kött och blod åt släktforskningen.

Men ibland kan det vara svårt att prata om barndomen, första flytten, hur de träffade kärleken och annat. Till och med när det kommer till så nära släktingar som ens egna föräldrar.

Det kan låta dramatiskt, men man vet aldrig när det plötsligt kan vara för sent. Så även om det kan kännas svårt: Skjut inte upp det! I det nya numret får du även tips på hur du kan gå till väga när du vill intervjua dina släktingar.

Här kan du köpa det senaste numret

Beställ en helårsprenumeration för bara 250 kr – få tygpåse på köpet!

Annonser