bo lundqvist TT webbBo Lundqvist, chef för polisens Kalla fall-grupp i region Syd, Foto: Drago Prvulovic / TT

I hopp om att kunna lösa ett antal kalla fall tar den svenska polisen nu hjälp av DNA-kunniga släktforskare. Bland annat hoppas man kunna lösa ett det uppmärksammade dubbel­mordet i Linköping 2004.

Det hela började med gripandet av den person man misstänker vara ”Golden state-mördaren” i USA, som kan vara en av landets genom tiderna värsta seriemördare. Det som gav fallet extra nyhetsstoff var den ovanliga metod som den amerikanska polisen använde sig av för att ringa in mördaren – nämligen DNA-släktforskning.

Nu har även den svenska polisen börjat intressera sig för den nyuppfunna metoden. Bo Lundqvist, chef för polisens Kalla fall-grupp i region Syd, öppnade upp för att börja kartlägga mördare via släktforskningssajter i en intervju för Sveriges Radio P4 i våras.

När tidningen Släkthistoriskt Forum kontaktade honom början av sommaren var han fortfarande inställd på att testa den nya metoden.

– Så fort jag får en möjlighet så avser jag att göra det. Och då ska vi givetvis också hitta ett lämpligt ärende. Men vad som inte framkom i nyhetsrapporteringen är att få ärenden har den typen av helt avgörande forensisk bevisning, berättade han i intervjun.

Uppmärksammat dubbelmord

Dubbelmordet i Linköping är ett av de fall som har förutsättningar att kunna lösas med hjälp av DNA-släktforskning enligt Bo Lundqvist.

En tidig höstmorgon 2004 knivhöggs en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna till döds av en okänd gärningsman vid Kanberget i centrala Linköping. Polisen har kunnat säkra gärningsmannens DNA och utifrån det har man konstaterat att denne är från Nordeuropa, har mellanblont hår och rökte eller snusade vid tillfället. Men ingen är ännu misstänkt för brottet.

Men Bo Lundqvist, som i dagsläget har 120-talet kalla mord på sitt bord hoppas förstås att DNA-släktforskning ska kunna ge ledtrådar i fler fall.

– Sedan kanske vi kan hitta ärenden där det ändå fyller en funktion genom att det ger oss förslag på gärningsmän som vi sedan kan närma oss genom traditionellt utrednings­arbete. Vi ser det mindre som avgörande bevisning och mer som en form av tips.

Ett problem är att DNA-företagen som svenska släktforskare skickar sitt DNA till inte är baserade i Sverige. Däremot har svenska polisen tillgång till databaser där personer som DNA-testat sig själva laddat upp sin information.

Behöver släktforskningsexpertis

Men Bo Lundqvist inser att polisen behöver hjälp.

– Vi förstår att om vi skulle göra det här så får vi ett utfall och för att kunna hantera det måste man ha vana och kunskap. Så där har vi sträckt ut en hand, och så får vi se. Det är än så länge väldigt mycket i sin linda. Men det är inte omöjligt att vi kommer att behöva mer hjälp i det rent praktiska arbetet.

Under sommaren tycks arbetet ha rullat på då Bo Lundqvist i en intervju för Sveriges Radio den 5 augusti berättar att polisen nu är i kontakt med proffessionella DNA-släktforskare och att han hoppas på en fällande dom redan under 2019. Det återstår att se vilket fall det rör sig om.

Annonser