Nu är vi laddade inför stundande Släktforskardagar i Växjö. Här kommer ett smakprov på några av våra spännande nyheter som släpps i vår monter (nr 147) och säljs till mässpris i Rötterbokhandeln den 1-2 september.

Hoppas vi ses där!

omslag arkiveringshandbok mindreTa hand om ditt arkiv!

Arkiveringshandbok för släktforskare lyfter fram det du bör göra för att ditt eget arkiv ska bli så bra som möjligt. Boken är ett stöd för dig som skapar arkiv; för ditt eget material och det som finns i din släkt- eller släktforskarförening.

I lättläst form lyfts det regelverk som finns fram, och i vilka situationer reglerna gäller. Boken behandlar även nyttan av att planera arkivet i tid och att kasta så mycket som möjligt. 

Författare är Jan Appelquist, VD för Mariebergs Arkivbyrå, arkivarie, kursledare, utbildare och konsult. Han har mångårig erfarenhet av att utveckla och utbilda inom hela arkiv- och dokumenthanteringsområdet. Jan Appelquist är också släktforskare på fritiden sedan många år. Boken släpps den 1 september.

Omslag utkast II Page 1Intressanta kvinnoöden

Trots stort motstånd var det många kvinnor som redan på 1800-talet gjorde karriär. Det var många barriärer som måste forceras för att kvinnor skulle kunna bli advokater, forskare, professorer och mycket annat som tidigare varit förbehållet männen.

För en del av kvinnorna i detta häfte gick det mycket bra, medan det för andra slutade i tragedi. Vad de alla har gemensamt är att de var pionjärer och förebilder för efterkommande generationer. 

I detta häfte hittar du ett 30-tal kvinnor som på olika sätt gjort avtryck i historien. Kvinnorna presenteras med biografier, fotografier och en 3-generationers antavla. Författad av Ted Rosvall och Mikael Hoffsten. Boken släpps den 1 september.

Annonser