SHF 4 2018 omslag webbMånga "kör fast" i släktforskningen redan i slutet av 1700-talet. Men är det egentligen så svårt att komma vidare? Och vad finns bortom kyrkböckernas horisont? Nu har ett nytt nummer av Släkthistoriskt Forum landat i de flesta prenumeranternas brevlådor. Temat är denna gång hur du kommer längre bak i din släktforskning. Vilka källor som är bra att börja med, hur du hittar och tolkar dem.

För visst kan tolkning av 1600-talets handskrift vara minst lika krävande som givande – därför har vi tagit hjälp av arkivarien Bo Persson som i en helt ny artikelserie vallar oss in i texttolkningens värld.

Branden är lös!

Brandförsäkringar är en bortglömd källa som kan ge en hel del för den som vill skapa sig en bild av hur släktingarna bodde och levde. Om denna verkligt givande och lite bortglömda källa berättar Eva Johansson i det här numret.

Så var vi förstås i Växjö på Släktforskardagarna, där vi bland annat pratade med kultur- och demokratiministern om vikten av att locka fler att söka sina rötter – och varför det är en fråga för politiken.

Här kan du läsa mer och beställa det senaste numret.

Nästa nummer i slutet av november

ad kamnarsratt 1700 talDetalj ur ett dokument från Göta hovrätt från 1780-talet. Bildkälla: Arkiv DigitalI årets sista nummer av Släkthistoriskt Forum är det fokus på våra föregångares efterlämnade föremål. Vad berättar egentligen bouppteckningens prylar och pinaler om den avlidne?

Du med anfäder och anmödrar i Halland får extra mycket att sätta tänderna då vi denna gång beger oss till ett av Sveriges sydvästliga landskap och tittar närmre på vad släktforskare kan hitta där.

Dessutom får 1700-talets vindlande öglor och krusiduller en genomgång i vår nya artikelserie om texttydning.

Nästa nummer utkommer i slutet av november. Missa inte det!

Börja prenumerera i dag



Annonser