fika i grongraset webbEn fikastund i gröngräset förevigad av fotografen Karl Gustav Schultze (1882 - 1968) i Stockholmsförorten Enskede omkring 1915.
I dag är det kanelbullens dag. I snart 20 år har vi den 4 oktober firat denna kaneldoftande skapelse och dagen till ära bjuds det på kanelbullar på många håll, både på arbetsplatser och i hemmen. Kaféer och butiker säljer stora mängder bullar i dag. Men hur länge har vi egentligen mumsat kanelbullar? Och varför är fikat så viktigt här i Sverige?

Kanel är känt i Kina sedan 2 700 f.Kr och kanel är alltså en av världens äldsta kryddor. Den slog igenom i Sverige under renässansen, även om den för första gången nämns i Sverige redan vid Heliga Birgittas fars begravning 1328. Kryddan var länge mycket dyr och bara de rikaste hade råd att köpa den. Gustav Vasa hade en känd förkärlek för sötsaker och till hans tredje bröllop 1552 hade dessutom stora mängder kanel importerats.

Kanelbullen (även kallad kanelsnäcka eller kanelsnurra) skapades i Sverige någon gång på 1920-talet. När avspärrningarna efter första världskriget försvann blev det åter möjligt att importera varor som inte fanns i Sverige, samtidigt som priserna sjönk. Men eftersom en del av ingredienserna fortfarande var dyra dröjde det till 1950-talet innan kanelbullen slog igenom på allvar. Den förekom då i många olika former – som snäcka, giffel, vegabulle, klippt bulle, kringla med mera. I Vår Kokbok från 1951 finns recept på kanellängder och kanelbullar.

Enligt en prisuppgift från Alingsås 1952 kostade bullarna då 10 öre styck, att jämföra med en liter mjölk som under samma år i genomsnitt kostade 41 öre.

Fikatokigt

SHF nr 5 2017 omslag webbBullätandet är en del av vår historiska fikakultur och kärleken till både kaffet och doppat har letat sig in i vår folksjäl. Men hur kom lilla avlägsna Sverige att bli en av världens mest fikande nationer? Vissa skyller på det kalla klimatet – men vi släktforskare vet förstås bättre. Att ses över en kopp kaffe och något sött bakverk har sedan länge handlat om så mycket mer.

Därför fick vårt historiska förhållande till fikat ta plats i temat om mat och dryck i Släkthistoriskt Forum nummer 5 2017. Här kan du läsa numrets artiklar på temat.

En smörig historia

Enkelheten, doften av nybakat och den goda smaken har gjort kanelbullen till Sveriges populäraste bakverk och är ett naturligt inslag i fikakulturen. På kanelbullens dag 2014 åt 57 procent av svenska folket minst en bulle, 43 procent köpte själva, 40 procent blev bjudna på jobbet och 36 procent blev bjudna i privata sammanhang. Totalt åt vi 8 miljoner bullar den dagen.

När kvinnorna på allvar gav sig ut i arbetslivet på 1960-talet skapades en ny modell av kanelbullen som var mycket enklare och snabbare att göra. Degen kavlades ut och beströks med fett, kanel och socker varefter den rullades ihop och skars i lika stora bitar. Dessa lades på plåtar (i formar eller på bakplåtspapper) och fick jäsa innan de stoppades in i ugnen.

Kanelbullens huvudingredienser är vetemjöl, mjölk, jäst, socker och smör/margarin. Kryddning av degen sker ofta med kardemumma, salt och socker och fyllningen av smör/margarin, strösocker och malen kanel. Bullarna toppas med pärlsocker eller hackad sötmandel.

Kanelbullens dag instiftades på initiativ av Hembakningsrådet 1999 i samband med deras 40-årsjubileum. Här är deras recept på kanelbullar:

Kanelbulle in StockholmRecept kanelbullar

Snabba kanelbullar – cirka 40 stycken

Ingredienser:

Cirka 16 dl vetemjöl

1 påse jäsblandning (blandning av torrjäst och bakpulver),

½ tsk salt

1 ½ dl strösocker

½ msk stött kardemumma

150 g smör

5 dl mjölk

1 ½ dl kesella 1%

Fyllning:

75 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

3 tsk malen kanel

2 tsk vaniljsocker

Pensling och garnering

1 ägg

1 msk mjölk

pärlsocker och/eller mandelflagor

florsocker

Gör så här:

  1. Rör samman ingredienserna till fyllningen
  2. Blanda mjöl och jäsblandningen med salt, socker och kardemumma
  3. Smält smöret, tillsätt socker och kesella. Blanda ner det i mjölblandningen och arbeta ihop en smidig deg. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Kavla degen till en rektangel på ett mjölat bakbord och bred på fyllningen. Rulla ihop till en rulle och skär den i bitar till snäckor alternativt vik degen dubbel, skär till remsor och snurra dessa och gör knutar
  5. Lägg bullarna på bakplåtspapper på plåtar och täck över med handduk i en kvart.
  6. Vispa ihop ägg och mjölk och pensla bullarna. Garnera med pärlsocker och/eller mandelspån
  7. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter
  8. Sikta över lite florsocker före serveringen

Annonser