De flesta av oss använder Google i någon mån när vi släktforskar. Det är gratis, enkelt och något som nästan alla har tillgång till. Men det är inte alltid man hittar det man söker i den enorma mängden information som presenteras i sökresultatet. Därför har tidningen Släkthistoriskt Forum tipsat om några smarta knep som gör det lättare att hitta rätt.

SHF 4 2016 googla1. Fundera över formuleringen

En alltför allmän sökformulering är ofta problemet när du drunknar i irrelevanta träffar. Specificera genom att lägga in fler ord. Att googla efter en släkting som heter Andersson kan ge många träffar om du bara skriver in personens namn, men om du lägger till exempelvis ort eller förmodat födelsedatum får du förhoppningsvis bättre träffar. Tänk också på att en sökning på engelska ger andra träffar än en sökning på svenska.

2. Använd specialtecken

Det går fint att skriva in några ord i Google som skulle kunna passa för din sökning. Men vill du söka på en specifik fras är det bra att använda citationstecken kring frasen. Till exempel ger söktermen Amalia Marklund träffar på både Amalia och Marklund medan söktermen ”Amalia Marklund” enbart listar träffar där just detta namn förekommer. På samma sätt ger sökningen ”Gävle församling” andra träffar än sökningen Gävle församling. Vill du att Google ska ta bort träffar där vissa ord förekommer kan du sätta minus (-) framför dessa ord. Till exempel kan du skriva ”Amalia Marklund” -häst -ridning -ridsport om det skulle finnas en ridsportsprofil med detta namn, som inte är relevant för din sökning. För att berätta för Google exakt vad du vill ha med och inte ha med i en sökning kan du också skriva ”Google avancerad sökning” i sökrutan så får du upp funktioner för att precisera.

3. Stort eller smått oviktigt

Det kan vara bra att veta att Google struntar i om du skriver frågor eller sökord i versaler eller gemener. Att söka på ”Amalia Marklund” är alltså precis samma sak som att söka på ”amalia marklund” även om du skriver sökningen inom citationstecken.

4. Platsen spelar roll

I Google kan du ange i ”sökverktyg” om du vill att din sökning ska visa resultat från alla länder eller bara svenska resultat, du kan också göra samma sak med språkinställningar. Det kan också vara bra att veta att Google anpassar din sökning efter att du befinner dig i Sverige. Om du vill söka efter till exempel en norsk släkting kan du gå in på norska Google genom att söka på Google norge eller skriva google.no i adressfältet. Från denna söksida kommer Google att behandla dina sökningar som om du befann dig i Norge och därför kan mer relevanta träffar dyka upp först, eftersom det var en norsk släkting du letade efter. På samma sätt kan du göra med förfäder från andra länder.

5. Ta fram det som tagits bort

Ibland kan information som är relevant för dig ha försvunnit från nätet fast du ändå får en sökträff. Då kan det vara bra att veta att Google tar ögonblicksbilder från webbsidor som du kan nå genom att plocka fram så kallad cachad (lagrad) information. För att nå detta söker du på sökord som vanligt. Sedan klickar du på den nedåtpekande gröna pilen vid någon av sökträffarna och väljer ”cachad”.

6. Låt Google skicka dig svaret

Om du väl har hittat den perfekta sökformuleringen för en fråga som du vill ha svaret på eller någon anfader som du söker efter kan du använda dig av Google Alerts. Denna tjänst når du på www.google.com/alerts. Där kan du skriva precis de sökord du samlat eller din fråga och sedan klicka på ”skapa avisering”. När något nytt dyker upp på Google om denna sökväg får du besked om detta. Google testar frågan eller sökvägen varje timme på Google tills du stänger av funktionen.

Få mer tips i Släkthistoriskt Forum

shf trioArtikeln har tidigare publicerats i tidningen Släkthistoriskt Forum, tidningen för dig som släktforskar. Tidningen, som ges ut av Sveriges Släktforskarförbund, varvar spännande släkthistorier och släktforskningsartiklar med de senaste nyheterna inom släktforskarvärlden.

Låt Släkthistoriskt Forum visa vägen i den snabba utvecklingen med mängder av arkivtips, litteraturtips, råd och inspiration.

Tidningen utkommer med fem nummer om året. Här kan du läsa mer om det senaste numret och börja prenumerera.

Annonser