Just nu samarbetar KB med Riksarkivet för att anpassa och utveckla en digitaliseringslinje för de pliktlevererade dagstidningarna. Mikrofilmning har kommit att bli opraktiskt och kostsamt sedan den digitala tekniken nästan helt tagit över marknaden. Därför kommer mikrofilmningen av tidningsoriginalen att upphöra med de sista numren av 2013 års tidningar.

Nästa steg i digitaliseringen kommer att vara ett användargränssnitt som tillåter forskare och andra intresserade att söka bland de inskannade tidningssidorna. En beta-version av användargränssnittet hoppas man ha klart till sommaren.

Digitalt kulturarv

På Kungliga biblioteket pågår ett ständigt arbete med att på bästa sätt bevara och förvara de enorma samlingarna av allt som är utgivet i Sverige. Men KB har inte ensamt ansvaret för all digitalisering av kulturarvet - Sedan 2011 har Digisam arbetat med frågorna om hur vi ska digitalisera, digitalt bevara och digitalt tillgängliggöra kulturarvet. 

Digisam är ett projekt initierat av Kulturdepartementet och är ett samordningssekretariat för digitalisering som organisatoriskt tillhör Riksarkivet. De har i uppdrag att ta fram förslag på ett samordnat och kostnadseffektivt långtidsbevarande av kulturarvsinstitutionernas digitala information.

Digisam utvecklar även förslag på hur en "framtida infrastruktur" för det digitala kulturarvet kan se ut.

Annonser