Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

1800-talets stora släktgåta

skeppsbild1 kollageKänner du till Jonas Berntsson Lambert? När kaparkaptenen från Umeå gick bort under den senare delen av 1800-talet var det många som hoppades på ett jättearv.

Problemet var bara att de ofantliga rikedomarna till största delen fanns i en koloni tusentals sjömil bort, mycket av Lamberts privatliv var dessutom höljt i dunkel.

Att skilja dikt från verklighet i den fantastiska historien om Jonas Lambert har hittills inte varit lätt – men i det nya numret av Släkthistoriskt Forum kan du läsa om digitaliseringen av gamla arkiv från "den nya världen" som kan ge svar på 1800-talets stora släktgåta. 

– Kanske kan släktforskare ta reda på vart de Lambertska miljonerna egentligen tog vägen.

Mer om anor från norr

Omslagtest nr3 1I år är Umeå platsen för Släktforskardagarna och med anledning av det har det här numret av Släkthistoriskt Forum temat "anor från norr". De nordliga delarna av vårt land har under århundraden präglats av sin storslagna natur och inte minst den kulturkrock som uppstått då folk som hälsingar, samer, birkarlar, kväner, skogsfinnar och den senare tidens nybyggare möttes – på gott och ont.

Låt dig inspireras inför sommarens släktforskarsafari och få tips om vilka appar du kan ta hjälp av när du är på språng.

Dessutom: Är den personliga integriteten satt på spel av de stora DNA-företagen? Olle Söderström ger oss i en artikel på temat en blick in i DNA-släktforskningens framtid. Några av de tyngsta namnen inom fältet ger sin syn på utvecklingen och de möjliga riskerna. 

Du hänger väl med?

lilla faktaboken litenSläkthistoriskt Forum ges ut av Sveriges Släktforskarförbund och överskottet från prenumerationerna går direkt tillbaka till förbundets verksamhet. Det innebär dessutom att priset kan hållas lågt – och att tidningen kan fokusera på fördjupning i stället för marknadsföring.

Ännu en anledning att passa på är att du just nu får Släktforskarens lilla faktabok på köpet när du nytecknar en prenumeration.

Här kommer du till prenumerationserbjudandet