Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Arrangörerna nöjda efter första dagen

IMG 0356Släktforskardagarna i Umeå är nu inne på sin sista dag. Anna Nyberg, ordförande i värdföreningen Södra Västerbottens Släktforskare, är nöjd med hur mässan gestaltat sig hittills.

– Det känns jättebra. Vi har fått väldigt positiv respons, säger hon.

Också Kristina Naréus, projektkoordinator på Nolia, är belåten om än något utsjasad. Fredagsutflykten, en resa i rysskrigets spår, fick enligt henne många glada tillrop.

– Många jag pratat med har även tyckt att det varit bra logistik kring mässan, att här är lättnavigerat och luftigt. Och så har jag fått höra att vi har ett bra föreläsningsprogram, vilket ju också har visat sig genom att det varit så gott som fullsatt på alla föreläsningar. Det har till och med varit så att folk stått längs väggarna ibland, säger hon.

Besöksmässigt räknade Släktforskardagarna in runt 1 700 personer under lördagen. Kristina Naréus hoppas att lika många ska komma under söndagen, vilket i så fall gör att man närmar sig det egna målet på 3 500 besök totalt.

Det är lägre siffror än 2015, då Släktforskardagarna i Nyköping besöktes av ungefär 3 500 personer på lördagen och 1 500 på söndagen. I mässhallen upplever många att det varit lite luftigare än tidigare år, men att genomströmningen varit jämnare och att besökarna – trots allt – varit talrika och nyfikna.

– I Nyköping var det mer så att folk hängde på låset. Här är det nog så att upptagningsområdet är geografiskt större, folk har en bit att åka och därför blir det ett jämnare flöde av folk, säger Maria Bergström som står i Lantmäteriets monter och visar hur man letar upp gamla kartor på myndighetens hemsida.

Kristina Naréus på Nolia är sammantaget mycket glad över att så många släktforskande "sörlänningar" tagit chansen att resa norrut.

– Vi hoppas att alla ska fara hem med ett positivt minne av Umeå, säger hon.

Släktforskardagarna arrangeras i år av Södra Västerbottens Släktforskare i samarbete med Nolia, Sveriges Släktforskarförbund och ArkivDigital. Läs gärna mer, och se ett bildsvep från fredagen och lördagen, i Eva Johanssons inlägg i Rötterbloggen.

På bilden: Anna Nyberg, SVS och Kristina Naréus, Nolia.