Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Dags för Hembygdens helg

db0e8f4f 6a53 483d b344 6633d1ccb2ddHembygdens helg står för dörren. Totalt 21 av landets av landets 26 regionala hembygdsförbund deltar i evenemanget som går av stapeln 27-28 augusti på Skansen i Stockholm. På programmet står allt ifrån musik och dans till demontrationer av klassiskt hantverk, som träskosnideri från Blekinge och knyppling från Gästrikland-Hälsingland. Det hela kommer dessutom att få kunglig glans i och med att prinsparet Carl Philip och Sofia deltar i lördagskvällens fest.

– De medverkande har verkligen lyckats med att skapa intressant innehåll för besökarna. Nu hoppas vi på många besökare från både när och fjärran, säger Helena Hammarskiöld, projektledare.

Helgen är höjdpunkten under hembygdsrörelsens 100-årsjubileum. År 1916 bildades Samfundet för hembygdsvård, det som nu är Sveriges Hembygdsförbund. Förhoppningen är att jubileumsåret ska locka nya medlemmar till rörelsen, som dock samlar många hembygdsentusiaster redan i dag – de 2 050 lokala föreningarna har runt 450 000 medlemmar.

Skansen, där firandet äger rum, firar för övrigt också jubileum i år. Artur Hazelius grundade friluftsmuseet för 125 år sedan, 1891.

På bilden: Spinnteknik från olika landsändar demonstreras under Hembygdens helg.