Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Folkrörelser lyfts fram under Kulturarvsdagen

NykterhetsaffischSöndagen den 11 september äger Kulturarvsdagen 2016 rum. Vissa evenemang smygstartar till och med dagarna innan, 9-10 september. I år är temat "Tidens rörelser", vilket innebär att folkrörelser som kvinnorörelsen, arbetarrörelsen, scoutrörelsen och nykterhetsrörelsen står i centrum. Kanske har du en anfader eller anmoder som varit engagerad i någon av dem?

Syftet med årets kulturarvsdag är att berätta om den viktiga roll som föreningar och andra grupper spelat i fråga om att utveckla kulturarv, och även i fråga om att utveckla och forma samhällets värderingar. Rent konkret handlar det om ett antal spännande utställningar och andra arrangemang landet runt.

Också andra rörelser än folkrörelser lyfts fram, som den stora emigrantströmmen västerut. I Göteborg går det exempelvis att få följa utvandrarnas väg mot Amerikabåtarna på vandringen längs Postgatan – före detta Sillgatan – som var dåtidens stora emigrantstråk. Ett bra tillfälle att gå i dina utvandrade släktingars spår.

Hos Riksantikvarieämbetet finns hela listan på saker som händer under Kulturarvsdagen.

På bilden: Nykterhetsrörelsen är en av folkrörelserna som lyfts fram.