Rollo of NormandyNorska forskare har nyligen öppnat gravarna tillhörande ett par av vikingakungen Rollos ättlingar för att bland annat undersöka kvarlevornas DNA.

Målet är att ta reda på om Rollo var densamme som Rolf från norska Møre. Det skulle i sådant fall innebära att Vilhelm Erövraren, grundaren av det normandiska kungahuset i England, har norskt ursprung.

Sturla Ellingvåg, norsk historiker och DNA-släktforskare och initiativtagare till projektet berättar för den norska engelskspråkiga tidningen Norway Today att man har arbetat i sju år för att få till stånd undersökningen.

Möjligen kan den sekellånga debatten få ett slut: Hade Rollo danskt eller norskt ursprung?

Enligt den norska teorin var Rollo samma person som Rolf Ragnvaldsson, son till jarlen av Møre, Ragnvald Oysteinsson och dennes hustru Hilda.

De som hävdar hans danska ursprung pekar bland annat på att ortnamnen i Normandie med ursprung från Rollos tid huvudsakligen är danska.

Grundade Normandie

Rollo, eller Robert (efter dop år 911), föddes omkring 855 - 860 och dog omkring 932 i Rouen. Han var då greve av Rouen och han anses vara Normandies grundare. Hans ursprung är omdiskuterat och både Norge, Danmark och Sverige (Skåne) har tidigare gjort anspråk på att ha varit hans hemland. Rollo var anfader till Vilhelm Erövraren, som i sin tur var grundaren av det medeltida normandiska kungahuset i England.

Enligt en krönika skriven på uppdrag av Rikard I av Normandie, Rollos sonson, hävdade Rikard själv med bestämdhet att Rollo ursprungligen kom från Danmark. Gånge-Rolf som nämns i de isländska sagorna kan ha varit Rollos motsvarighet.

Rollos grav finns i domkyrkan i Rouen och där finns även hans son, Vilhelm Långsvärd (William I Longsword) begravd.

Bild: Rollo landstiger i Normandie, enligt en medeltida handskrift från 1400-talet.

Annonser