Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Släkt- och hembygdsforskare vill samarbeta mer i Skåne

SkSFshKan släkt- och hembygdsforskare arbeta sida vid sida, och rentav berika varandras forskning? Skånes Släktforskarförbund och Skånes Hembygdsförbund tror definitivt att svaret är ja. På lördag håller de båda regionala förbunden en första, gemensam inspirationsträff som förhoppningsvis ska leda till fler.

Sven Jensén, ordförande i Skånes hembygdsförbund, är den som tagit initiativ till träffen. Samverkan mellan släktforskarrörelsen och hembygdsrörelsen är något han brunnit för länge.

– Det här handlar om två organisationer som arbetar med samma saker, men med olika infallsvinklar. Jag tror på att resultatet kan bli väldigt positivt om vi börjar träffas, säger han.

Träffen som hålls på Hantverksgården i Broby nu på lördag, den 22 oktober,  är den första i sitt slag i Skåne. På schemat står gruppdiskussioner, liksom en särskild punkt som handlar om källanvändning.

Enligt Sven Jensén är det här en av de saker som generellt sett skiljer släkt- och hembygdsforskare åt.

– För hembygdsforskare handlar det ofta väldigt mycket om saker man hört, eller som man tror sig minnas. Släktforskare är bättre på att gå till originalhandlingarna så det ska vi prata mycket om, säger han.

Förhoppningen från arrangörernas sida är att mötet ska upplevas som positivt, och att det så småningom ska leda till fler.

– Det är en väldigt öppen historia, men jag tror verkligen att det kan komma bra saker ur det, säger Sven Jensén.

Också på nationell nivå finns en växande samverkan mellan de båda rörelserna. I juni i år undertecknade Sveriges Släktforskarförbunds ordförande Erland Ringborg och Sveriges Hembygdsförbunds ordförande Birger Svanström en avsiktsförklaring om att från båda håll undersöka förutsättningarna för ett utökat samarbete.