smed 9Den första april i år trädde domen i kraft - det blev 100 dagsböter för den man som utan tillstånd lagt ut Smedskivan på sin hemsida.

2012 uppmärksammade Föreningen för Smedsläktsforskning - FFS att deras smedskiva fanns utlagd på Internet. Föreningen har genom åren lagt ett stort arbete på att samla in och sammanställa uppgifterna på Smedskivan, som vid den senaste publiceringen i augusti 2015 redovisade drygt 282 000 personer (Smed9). Databasen består inte bara av kyrkboksavskrifter utan även andra källor har använts för att föra samman personerna i familjer och släkter.

Principiellt intressant

Mannen som var ansvarig för sidan uppmanades direkt att ta bort Smedskivan därifrån och då detta inte skedde gjordes en polisanmälan mot hemsidans ägare. Åklagaren fann målet principiellt intressant och åtal väcktes. Brottsrubriceringen var brott mot upphovsrättslagen (1960:729 § 2, 49 och 53) och EU-direktivet 96/9 EG som ger rättsligt skydd för databaser. Som bevis fanns vittnesmål och skärmdumpar.

Rättegången hölls i början av mars vid Stockholms tingsrätt. Domen, som blev 100 dagsböter, vann laga kraft den 1 april 2016.

Angår fler föreningar

Smeddatabasen är en viktig inkomstkälla för föreningen och domen är betydelsefull även för andra släktforskarföreningar som tar fram egna databaser till försäljning. Upphovsrättslagen omfattar uppenbarligen även den här typen av databaser och att det är möjligt att få en fällande dom för piratkopiering.

Men värt att nämna i sammanhanget är att det inte är själva uppgifterna från databasen som är skyddade av upphovsrättslagen. Det är själva produkten, i det här fallet Smedskivan, som man inte får lägga ut utan tillstånd.

Använder man uppgifter från någon annans databas tillhör det god ton att ange källan - det ger både erkännande till upphovsmannen och ger en större möjlighet att kontrollera och rätta eventuella felaktigheter.

Annonser