DNDet var inte bättre förr. I alla fall inte enligt några av Sveriges nya hundraåringar. I intervjuer med DN funderar de över vad vi kan lära av historien, och om hemligheten bakom ett långt liv.

Här kommer du till artikeln

Roland Classon på Helsingborgs Dagblad har intervjuat en 104-årig Helsingborgsbo, som tillhör stadens förmodligen äldsta släkt.

Läs intervjun här

...och Gunnar Nilsson, en nybliven hundraåring i Tågarp.

Hundraåringar från början av 1800-talet

omslag hundraaringarDet berättar dagens hundraåringar, men redan 1909 påbörjades Aron Valentins praktverk Sveriges 100-åringar som till slut kom att innehålla nära 5 500 längre och kortare biografier över landets åldringar mellan cirka 80 och 110 år.

I det över 500-sidiga biografiska lexikonet skildras unika levnadsöden från högadel till fattigfolk. Många gånger med underlag från tidningsartiklar och intervjuer som författaren själv gjort genom åren.

Spännande livsöden

En tid av stora samhällsförändringar speglas i de äldres tillbakablickar. Av de beskrivna föddes flertalet under början och mitten av 1800-talet och levde ända in på 1950-talet. Många berättar om sina spännande livsöden, vissa ger också sitt recept på ett långt och friskt liv. Inte minst får läsaren ta del av ödmjuka insikter om livet och åldrandet.

Boken har gjorts till en e-resurs som tillsammans med en mängd biografiska förteckningar, medborgarskapshandlingar, nationalitetsmatriklar och andra äldre skrifter av intresse för släktforskare finns tillgänglig i ett särskilt bibliotek för våra Röttervänner.

Är du Röttervän? - logga in på din Rötters-Vänner sida och ta del av Sveriges 100-åringar mm

Annonser