Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

40 miljoner till digitalisering i proposition

helene hellmark knutssonMot slutet av november presenterar regeringen en ny forskningspolitisk propositon. I den dras riktlinjerna för de kommande årens forskningspolitik upp.

I en artikel i Biblioteksbladet avslöjas att propositionen innehåller en större satsning på digitalisering av samlingar inom kulturarvet. Vetenskapsrådet kommer under åren 2018-2020 att få 40 miljoner kronor för att bygga upp digital infrastruktur till stöd för datadriven forskning, skriver tidningen.

Det kan bland annat handla om att digitalisera material från kulturinstitutionerna, som de statliga museerna, Riksarkivet och Kungliga biblioteket.

– Sådant material utgör en resurs vars forskningspotential till stor del är outnyttjad eftersom bara en bråkdel är digitaliserat, säger forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) till Biblioteksbladet.

I artikeln berättas också om fler satsningar, som att Kungliga biblioteket får tre miljoner kronor för ett nationellt samordningsuppdrag kring frågor om öppen tillgång till vetenskapliga publikationer.

På bilden: Helene Hellmark Knutsson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet