Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Elow från Gustavsberg stupade i Frankrike

elowI dag, den 18 november 2016, har det gått 100 år sedan slaget vid Somme avslutades.

Slaget, som också kallas Sommeoffensiven, var ett av första världskrigets största och blodigaste. Det räknas som en av världshistoriens värsta sammandrabbningar och ledde till att runt en miljon unga män antingen stupade eller sårades allvarligt.

Runt 130 svenskar deltog

Totalt sett deltog runt 130 svenskar i striderna under första världskriget, varav ett sjuttiotal i tysk uniform, ett tjugotal i brittisk och ett fyrtiotal i fransk dito. Räknar man även in första, andra och tredje generationens utvandrare växer antalet svenska insatser till flera tusen.

Av de senare var förstås ett flertal iklädda U.S. Armys uniform. En god chans att hitta dem finns här (det är dock inte gratis).

En svensk som frivilligt klev in och stred för Frankrike var Elow Nilsson. I boken "Svensk frivillig vid Verdun 1916 – Elow Nilsson stred och dog i Frankrike", utgiven av Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek 2014, berättar han sin historia.

Anmälde sig frivilligt

Elow Nilsson föddes den 15 mars 1894 i Gustavsberg utanför Stockholm, men utvandrade till Frankrike strax före första världskriget och bodde i Paris vid tiden för första världskrigets utbrott.

Han anmälde sig omedelbart för frivillig krigstjänst och kom att delta i striderna inte bara i Verdun, utan också i Champagne och Somme. Under kriget medverkade han regelbundet i Vecko-Journalen, och det är de dagboksanteckningarna som ligger till grund för boken – en mycket spännande och välskriven skildring av krigets fasor.

"Vill ej bli utbasunerad som en hjälte"

Den 12 september 1916 stupade Elow Nilsson. Bara några dagar tidigare skrev han i ett brev till sina föräldrar:

"Jag har ej gjort mera än min plikt och vill ej bli utbasunerad som en hjälte. I svenska kyrkan i Paris skall uppsättas en minnestavla över de svenskar som fallit i kriget. Jag hoppas att mitt namn aldrig skall läsas därå men om så skulle vara så ske Guds vilja. Då vet jag i alla fall att jag har fallit i kampen för mitt ideal – frihet och rätt".

I en artikel i Svenska Dagbladet berättar historikern Dick Harrison mer om slaget vid Somme.