Omslagtest nr3 1Snart landar Släkthistoriskt Forum nummer tre i prenumeranternas brevlådor. Nytecknar du din prenumeration den här veckan (till och med fredagen den 10 juni ) så hinner du få nästa nummer som kommer ut den 28 juni.

Ännu en anledning att passa på är att du just nu får Släktforskarens lilla faktabok på köpet när du nytecknar en prenumeration.

Här beställer du din prenumeration

1800-talets stora släktgåta

I år är Umeå platsen för Släktforskardagarna och med anledning av det har nästa nummer av Släkthistoriskt Forum temat "anor från norr". De nordliga delarna av vårt land har under århundraden präglats av sin storslagna natur och inte minst den kulturkrock som uppstått då folk som hälsingar, samer, birkarlar, kväner, skogsfinnar och den senare tidens nybyggare möttes - på gott och ont.

Känner du till Jonas Berntsson Lambert? Att skilja dikt från verklighet i den fantastiska historien om kaparkaptenen har hittills inte varit lätt - men nu kan digitaliseringen av gamla arkiv från "den nya världen" ge svar på 1800-talets stora släktgåta.

Dessutom kan du inspireras inför sommarens släktforskarsafari, få tips om vilka appar du kan ta hjälp av när du är på språng och förstås - få veta allt du behöver och lite till om årets Släktforskardagar.

Ny medarbetare

Olle Luxor webbNu har Släkthistoriskt Forum förstärkts med ännu en journalist - Olle Söderström.

Olle är en skicklig skribent med en passion för det gamla och med en spännande bakgrund i musikvärlden. Med bandet Pineforest Crunch hade han en jättehit på 1990-talet och var under en period pophjälte i Japan. Han spelar fortfarande i flera olika band och har precis förverkligat sin dröm och flyttat ut till ett vackert gammalt hus på landet nära Sala i Västmanland.

I nästa nummer skriver han bland annat om samernas identitet, som genom århundraderna har ömsom förtryckts och ömsom romantiserats. I en tredje artikel på temat DNA-släktforskning ställer han sig frågan om testföretagen satt den personliga integriteten på spel och i intervjuer med några av de tyngsta namnen inom fältet ger han oss en blick in i DNA-släktforskningens framtid.

Du hänger väl med?

Det finns många anledningar till att prenumerera på Släkthistoriskt Forum - tidningen ger dig som släktforskar inspiration, tips och de senaste nyheterna från släktforskarvärlden.

Släkthistoriskt Forum ges ut av Sveriges Släktforskarförbund och eventuellt överskott från prenumerationerna går direkt tillbaka till förbundets verksamhet. Det innebär dessutom att priset kan hållas lågt - och att tidningen kan fokusera på fördjupning i stället för marknadsföring.

Annonser