Just nu toppar Dagens Nyheter sin sajt med "härvan av utpressningsvirus" - något som i allra högsta grad även berör släktforskarföreningar som har egna, unika register över till exempel födda och döda, begravda, dödsannonser mm.

Data kan bli gisslantagen

Datorer och nätverk med stora mängder data lagrade lokalt löper i dag en hög risk att drabbas av elaka virus eller hackerattacker. Det förekommer att hackare tar data som "gisslan" genom att kryptera filerna och sedan kräva rejält betalt för att avkryptera dem igen.

Det har hänt en förening ansluten till Sveriges Släktforskarförbund som tack och lov kunde ta sig ur knipan med hjälp av förbundets webbutvecklare Nina Mårtensson.

- Det röde sig om drygt 100 000 filer och det tog ungefär fyra dygn bara att låsa upp krypteringen för var och en av dem.

Nina Mårtensson konstaterar att föreningen hade tur - viruset var så pass "gammalt" att någon redan lyckats hacka det.

- Efter lite efterforskningar på nätet kunde jag få svar på hur jag skulle gå till väga. Men hade viruset varit modernare hade jag inte haft en chans, säger hon.

Se över virusskyddet

Men det finns enkla sätt att skydda sin data.

- Det viktigaste att tänka på som förening med egna databaser är förstås att ha ett uppdaterat virusskydd installerat på alla datorer i nätverket. Det man också bör göra är att regelbundet spara en aktuell säkerhetskopia av databasen på en extern enhet, till exempel en extern hårddisk. Tänk då på att inte ha den kopplad till datorn hela tiden, utan bara vid överföringstillfället, då viruset annars kan sprida sig även dit, säger Nina Mårtensson.

Viktigt är också att inte öppna mejl eller bilagor till mejl där du inte känner till avsändaren.

Nyligen meddelade TechSoup att datasäkerhetsföretaget Symantec kommer att bli en ny partner, vilket innebär att de kommer att erbjuda IT-säkerhet för ideella organisationer med kraftig rabatt.

Läs mer om härvan av utpressningsvirus på dn.se

Annonser