Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Efter Sveriges Släktforskarförbunds propå: SVAR kan bli avgiftsfritt framöver

0787584650516 MaxI dag, torsdag, presenterade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) regeringens lagrådsremiss Kulturarvspolitik. Lagrådsremissen ska ligga till grund för en kommande kulturarvspolitisk proposition.

I remissen finns bakgrundstexter, bedömningar och förslag från regeringens sida. Precis som i den forskningspolitiska proposition som lades fram för ett par veckor sedan pratar man här mycket om vikten av digitalisering.

Ett hopp tänds också om att Riksarkivets digitala forskarsal i framtiden skulle kunna bli fritt tillgänglig utan abonnemang. Regeringen vill nämligen ge Riksarkivet i uppdrag att beskriva vad som krävs för att tillgängliggöra myndighetens digitala arkivinformation avgiftsfritt och som öppen data.

Bakgrunden till detta är en propå från Sveriges Släktforskarförbund. Förbundsordförande Erland Ringborg framförde propån under överläggningar på Kulturdepartementet i juni och september i år, något som beskrivs så här i lagrådsremissen:

"I samband med ett s.k. sakråd med det civila samhället har Sveriges Släktforskarförbund lyft frågan om fri tillgång till det historiska folkbokföringsmaterial som nu har digitaliserats. Sedan den 1 juli 2014 har skolor, universitet och högskolor avgiftsfri tillgång till den digitalaforskarsalen. Ett ytterligare steg för att göra kulturarvet tillgängligt är att göra den digitala forskarsalen fri att använda för alla."

På bilden: Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).