Nu är det återigen möjligt att söka stipendium från Arvid Lundbäcks stiftelse. Projekt som kretsar kring domböcker har extra stor chans att få pengar den här gången.

Fröet till Arvid Lundbäcks stiftelse såddes redan på 1970-talet av Arvid Lundbäck, dåvarande ordföranden i Genealogiska Föreningen.

Tack vare hans framgångsrika uppfinning vidiologen - en mikrofilmsläsare för hemmabruk - kunde en fond startas. I dag är fonden en stiftelse som en gång om året delar ut stipendier till forskningsprojekt som bidrar till att kulturarvet vårdas, förmedlas och förs vidare till kommande generationer.

För att ett projekt ska kunna få pengar från stiftelsen gäller att det ska gagna den vetenskapliga släktforskningen, vara av allmänt genealogiskt intresse och inte handla om en enskild släkt.

Resultatet ska dessutom publiceras på något sätt.

- Men hur det ska publiceras är upp till var och en. Det kan vara i form av en bok eller ett register till exempel, man avgör själv, säger Mats Ahlgren, stiftelsens ordförande.

I år kommer man att kika extra noga på projekt kring domböcker, berättar han.

- Det är många som håller på med det i dag, men man ser väldigt lite resultat. Därför prioriterar vi de ansökningarna, men det går även att söka för annat.

Din ansökan mejlar du till Mats Ahlgren på ma.ahlgren@telia.com senast den 1 september 2017.

Ansökan ska innehålla en kortfattad beskrivning av projektets metodik, syfte och mål, samt en ekonomisk kalkyl. Arvid Lundbäcks stiftelse bekostar inte hela projekt, utan kan stå för en del av finansieringen.

Annonser