erikgustavson
Till slut blev det klart vilka som tar över efter Svenska Migrationscentret i Karlstad: Kinship Center, en nygammal förening som tänker låta det mesta vara sig likt.

I mars i år stod det klart att Svenska Migrationscentret i Karlstad gått i konkurs. Vad som skulle hända med föreningens material - uppgifter insamlade under nästan 60 år, däribland en rik dokumentation av den stora utvandringen till USA och Kanada - har varit ovisst sedan dess.

I förra veckan föll den sista pusselbiten på plats: föreningen Kinship Center köper arkiv och utrustning och tar över verksamheten i Karlstad.

- Det har varit en massa krångel, men nu är allt på plats och det känns jättebra, säger Erik Gustavson, sekreterare och talesperson för Kinship Center.

Var tidigare chef

Styrelseordförande är Eva Eriksson, tidigare landshövding i Värmland och nu även nominerad till ordförandeposten i SPF Seniorerna.

Erik Gustavson var för sin del chef för Svenska Migrationscentret fram till 2012.

- Det var en bra verksamhet, men man hängde inte med i allt som hände på senare år. Ekonomin måste man ha koll på, säger han.

En gång i tiden hette centret Emigrantregistret, och då var Kinship Center det internationella namnet.

Nu är det i stället det nya namnet på Svenskamerikanska rådet - en förening som bildades på initiativ av diplomaten Jan Eliasson och som varit vilande några år. Idén om att återuppliva den dök upp i Erik Gustavsons huvud ganska snart efter att han fick kännedom om konkursen.

- Det fina är att vi övertar hela arkivet och lokalerna i residensbyggnaden och driver allt vidare precis som det varit. Inget har gått förlorat, säger han.

Drar snart i gång

Det innebär att den som är intresserad av att botanisera i materialet kommer att kunna besöka Kinship Center ganska snart. Den 7 juni hålls ett styrelsemöte, och efter det räknar Erik Gustavson med att man ska kunna dra i gång i liten skala.

- Det blir lite på sparlåga det första året, för vi måste ju få in alla pengar och så. Men databaserna kommer att vara i gång, säger han.

Inriktningen på såväl emigration som immigration blir densamma som tidigare. Vad gäller de många lokalkontor som Svenska Migrationscentret haft ute i landet så kommer de inte att drivas vidare av Kinship Center, men en del av dem tas över av hemkommunerna och Erik Gustavson räknar med ett samarbete framöver.

Bidrag har föreningen blivit lovade från flera giganter: Karlstad kommun, Region Värmland och Riksarkivet.

- Alla har ställt upp, det tyder väl på att de tycker att verksamheten är bra, säger Erik Gustavson.

Nöjd med uppgörelsen

Än så länge är det bara Svenska Migrationscentrets gamla hemsida som ligger uppe på webben. Den amerikanska adoptions- och fosterfamiljsbyrån Kinship Center, som den som googlar lär stöta på, har inga kopplingar till den värmländska föreningen.

-&nbsp"Oj, nej det visste jag inte ens att den fanns, säger Erik Gustavson.

Konkursförvaltaren David Lindberg på Hamilton advokatbyrå i Karlstad säger till Rötter att han är nöjd med uppgörelsen ur ett borgenärsperspektiv.

- Det bjöds bäst från den här föreningen, helt enkelt.

På bilden: Erik Gustavson (t.h.) i utställningen "Guld" som visades i Karlstad 2012. Foto: Håkan Strandman

Annonser