riksarkivetentreRiksarkivet vill se en fri tillgång till den digitaliserade arkivinformation som i dag ligger bakom SVAR:s betalvägg. Att slopa avgifterna skulle dock innebära ett inkomstbortfall på runt 11 miljoner kronor om året - pengar som myndigheten i så fall vill ha kompensation för.

Ungefär så lyder kontentan av den rapport som lämnades till regeringen i går, måndag.

Det var i slutet av mars i år som kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) gav Riksarkivet i uppdrag att beskriva förutsättningarna för att ta bort betalväggen och tillgängliggöra den digitaliserade arkivinformationen som öppen data.

Rapporten som nu överlämnats argumenterar tydligt för att dagens betalmodell är otidsenlig och går stick i stäv med myndighetens mål och uppdrag. Riksarkivarie Karin Åström Iko, som undertecknat rapporten, är dock också tydlig med att reformen inte kan genomföras utan rejäla budgetförstärkningar.

Steg ett skulle enligt förslaget innebära att avgifterna togs bort, steg två att informationen tillgängliggjordes som öppen data. Det skulle göra den till en samhällelig resurs med brett användningsområde - men också ställa stora krav på tekniska utvecklingsinsatser och investeringar.

Sveriges Släktforskarförbunds ordförande Erland Ringborg ställer sig milt positiv till rapporten.

- Det här är ett steg på vägen. Nu hoppas vi på regeringens budgetproposition, säger han.

Riksarkivets rapport finns att läsa i sin helhet här.

På bilden: Riksarkivet i Marieberg
Foto: Henrik Lithner

&nbsp"

Annonser