Veckans svenskamerikan var inte bara en framstående trädgårdsarkitekt – han var även en talang när det kom till att spendera pengar. Inte minst andras pengar. När den första hustruns förmögenhet hade festats upp sökte han lyckan på andra sidan Atlanten.

Knut ForsbergBild: Knut Forsberg. Bildkälla: Svenskt Biografiskt Lexikon

Knut Malte Forsberg föddes den 15 december 1829 i Hovförsamlingen i Stockholm. Hans föräldrar var hovlakejen Carl Forsberg (1806-1872) och Maria Christina Strömberg (1792-1874). I familjen fanns även systern Clara Amalia (1839-1925).

Knut utbildade sig, med ekonomiskt stöd från sin far, till trädgårdsarkitekt vid Sävstaholm och Rosendals trädgårdar och kunde tack vare stöd från bland annat kung Oscar I studera vid de kungliga trädgårdarna i Laeken (Belgien) och Kew Garden (London, England).

Bild: Knut Forsberg. Bildkälla: Svenskt Biografiskt Lexikon

Hemma i Sverige tog han anställningar i Norrköping och vid sörmländska Högsjö. Han var ansvarig för omdaningen av Katthavet till Berzelii Park 1852-53 och utförde trädgårdsanläggningar vid Villa Lido och Täcka udden på Djurgården i Stockholm.

Lätt fånget...

Knut levde ett mycket utsvävande liv och var ständigt i behov av pengar. Hans gode vän författaren August Blanche (1811-68) sammanförde honom 1854 med den 45 år äldre, förmögna, änkan Johanna Fredrica (Norman) Dybeck (1783-1862) och de gifte sig samma år. Knut fortsatte dock med sitt slöseri och festande och förmögenheten tog snart slut. Makarna levde åtskilda och när hustrun avled befann sig Knut på okänd ort utomlands.

Tillsammans med August Blanche reste han 1863-64 runt i Italien och i mitten av 1860-talet arbetade han i Finland. Väl tillbaka i Stockholm skrev han radikala artiklar i Aftonbladet, skrev under signaturen "Gubben" i Söndags-Nisse och tog fram planer för omdanade av Humlegården och Kungsträdgården. Planerna för det förstnämnda ansågs för dyra medan delar av planerna för Kungsträdgården blev av senare.

Trots faderns bakgrund som anställd inom hovet var Knut varm skandinavist och republikan. Det sägs att han vid ett samtal med Kung Karl XV bett denna att utropa republiken Skandinavien med försäkran om att kungen skulle få bli vald till dess första president.

...Lätt förgånget

Cirka 1870 utvandrade Knut till USA där han inledningsvis arbetade som fyrspannskusk och tidvis var luffare. Han arbetade med anläggningsarbeten av Lincoln Park i Chicago och Central Park i New York. Knut kom dessvärre på kant med de styrande i New York och avslutade sin karriär som en anonym ritare på Brooklys kontor för publika arbeten. Han försökte starta ett par tidningar, men dessa kom bara ut i något enstaka exemplar.

Enligt vissa uppgifter gifte sig Knut runt 1880 med Evelina (Evy) Stockenström, som förmodligen var av finskt ursprung, och de fick barnen Lily (född 1881) och Knaut (född 1884). Knut avled den 23 juli 1895 i Brooklyn, New York.

Annonser