Entre dam webbSolveig Blyckerts är besökare på mässanSommarens värmebölja känns avlägsen när Släktforskardagarna drar igång på Fortnox Arena i Växjö på lördagsmorgonen. Men ett småkallt septemberregn hindrar knappast släktforskare på jakt efter inspiration och nyheter.

Solveig Blyckerts från Lindesberg har besökt ett antal släktforskardagar genom åren och är full av förväntan även i år.  

- Det är så roligt att träffa folk och gå på föreläsningar. Jag ska gå på Ted Rosvalls föredrag om emigrantforskning, säger hon.

Hon planerar att stanna på mässan under både lördagen och söndagen.

Invigningen på Youtube

I en angränsade lokal hålls invigningen, som inleds med historisk musik, kulning, samt en demonstration av värendstrumman som knyter an till trakten.

Efter att Sveriges Släktforskarförbunds ordförande Erland Ringborg och landshövding Ingrid Burman hälsat besökarna välkomna inviger demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke Släktforskardagarna. I sitt engagerade tal ger hon sin egen bild av hur berikande det är att sätta sig själv i ett historiskt sammanhang genom att upptäcka sina rötter. I hennes fall finns de både i Småland och Västafrika.

Alice scen2 webbAlice Bah Kuhnke

- Att känna till sin egen historia ger en styrka, poängterar hon.

Själv föddes hon i Malmö men har större delen av sin mors släkt i Småland, dit familjen också flyttade när hon var ett år.

- Det här är hemma för mig, säger hon och berättar att hon redan bestämt att hon ska begravas på kyrkogården i Horda socken, Värnamo, där många av hennes släktingar vilar.  

Efter talet får hon ett släktträd i gåva av arrangörerna, där hennes mors släkt sex generationer bakåt ryms i grenarna.

Hon uttryckte också sin tacksamhet till släktforskare i sin egen släkt, för den kunskap hon själv fått om sin bakgrund. Och till släktforskare i allmänhet för att hjälp andra hitta sitt historiska sammanhang

- Ni är en gåva!

Här är ett sammandrag av invigningen på Sveriges Släktforskarförbunds Youtube-kanal.

SHF hall1 webbOvanligt många besökare hittade till årets släktforskardagar. Redan innan lunch har över 2 000 personer löst inträdesbiljett.

PeterSjolund1 webbPeter Sjölund svarade på frågor om DNA-forskning i förbundets monter.

Eivor siv webbI Sveriges Släktforskarförbunds monter arbetar bland andra Eivor Grafsund och Siv Bergman, och det är tur att förbundet får sådan förstklassig hjälp. Som vanligt är det en strid ström av kunder som behöver servas under mässans första dag.

 

 

Annonser