hans hjartas medalj webbFrån vänster: Johan Hirschfeldt. Foto: Emre Olgun, Riksarkivet. Elisabeth Thorsell. Foto: Privat. Karin Bojs. Foto: Ulrica Zwenger.
I samband med sitt 400-årsjubileum har Riksarkivet delat ut Hans Järtas medalj, denna gång till tre personer som på olika sätt har gjort mycket för att främja arkivverksamheten i landet. Pristagarna är vetenskapsjournalisten Karin Bojs, Johan Hirschfeldt, tidigare
justitiekansler och Elisabeth Thorsell, släktforskare och författare.

Hans Jartas medaljHans Hjärtas medalj. Foto: Riksarkivet.Medaljen, som är ett hederspris instiftat av Riksarkivet, delades för första gången ut 1995 har i och med årets pris delats ut elva gånger till totalt 15 mottagare. Den delas ut till ”en person, i första hand utanför den statliga arkivorganisationen, som gjort väsentliga insatser för att främja arkivverksamheten i riket”.

Medaljceremonin kommer ske vid på konferensen Demokratins Källor i Uppsala 14 november och arrangörer för konferensen är Riksarkivet, Föreningen Svenska länsarkivarier, Folkrörelsernas arkivförbund och Näringslivsarkivens förbund.

Här kan du läsa mer om mottagarna och Riksarkivets motivering.

Tidigare pristagare:

1995 Ingemar Öhrn
1996 Stig W. Nilsson
1997 Egil Johansson
1998 Charles Kecskeméti
1999 Sten Wahlqvist
2001 Christer Troselius och P.G. Hånell
2003 Torkel Jansson
2005 Ingemar Wickström
2007 Marie Louise Samuelsson
2011 Gunilla Nordlund och Elisabeth Renström

Annonser