flicka skrivmaskin
Har du gett ut en bok om din släkt? Eller kanske om din hembygd? Då är du mer än välkommen att bidra med ett exemplar till Släktforskarnas arkiv och bibliotek, som drivs av Genealogiska Föreningen (GF). Målet med biblioteket är att samla och tillgängliggöra all släktforskningsrelaterad litteratur på ett och samma ställe. 

Redan från starten i november 1933 har GF arbetat med att bygga upp arkiv och bibliotek av genealogiskt intresse. Idag kallas det för Släktforskarnas arkiv och bibliotek.

Arkivet består totalt av cirka 140 olika samlingar som omfattar cirka 160 hyllmeter och biblioteket består av ca 28 000 böcker, skrifter och CD-skivor som täcker följande ämnesområden:

  • Personhistoria – biografier, memoarer, släktutredningar
  • Lokalhistoria – orter, hembygdslitteratur
  • Släktforskningslitteratur – läroböcker i handstilsläsning, ordböcker för släktforskare
  • Matriklar – universitet, skolor, föreningar, yrken Hundratals svenska släktforskarföreningars medlemsblad, sorterade landskapsvis, samt många utländska släktforskartidningar
  • Samhällsfrågor – social-, hälso- och sjukvård, arbetsliv, politik, förvaltning, kartor, namnlagar, militaria, kulturhistoria, näringsliv
  • Uppslagsverk.
  • Flertal CD-skivor med register o dyl.

Låt fler ta del av din bok

Har du givit ut en bok inom något av ovanstående ämnen? Se till att din bok bevaras och kommer till användning för fler! Det är också välkommet att skänka äldre böcker man inte längre har användning för. Läs mer på GF:s hemsida: www.genealogi.net

Då GF är en ideell förening som finansieras av medlemsavgifter utökas biblioteket i dag i huvudsak genom gåvor av äldre litteratur, enstaka nya verk som skänkts av privatpersoner. Därför är din gåva välkommen.

Biblioteket behöver också komplettera flera årsboksserier som ges ut av olika hembygdsföreningar. De innehåller oftast mycket intressanta artiklar för oss släktforskare med information som inte går att finna någon annanstans.

Biblioteket finns på Anderstorpsvägen 16 i Solna och håller öppet tisdag och torsdag kl. 12-20. I övrigt när GF har aktiviteter i lokalerna.

Ungefär hälften av det som finns i biblioteket är i dag sökbart och fler titlar läggs upp löpande. Här kan du leta efter det just du söker: https://www.genealogi.net/util/prod/gflibris/hitta/bibliotek

Annonser