Ett nytt nummer av tidningen Släkthistoriskt Forum har landat i prenumeranternas brevlådor tillsammans med en tidig julklapp – Släktforskarens almanacka 2019.

SHF nr 5 2018 omslag webb m almanacka

Almanackan går ut till alla tidningens prenumeranter som ett tack för att de genom sitt intresse stöder släktforskarrörelsen i stort, då allt överskott från tidningen går tillbaka till sveriges släktforskarföreningar.

Prenumerera du med! För bara 275 kronor får du en helårsprenumeration på den klassiska tidningen som har hjälpt släktforskare med råd, tips och inspiration sedan 1970-talet. Beställer du prenumerationen innan årsskiftet kan även du få Släktforskarnas almanacka 2019 på köpet.

Mer information om erbjudandet hittar du längst ned.

Här är lite av vad det senaste numret bjuder på:

minnen2Jultider är pryltider

Kanske har du också en särskild relation till något föremål kopplat till minnen och till släkten och som du skulle vilja veta mer om? I årets sista nummer av Släkthistoriskt Forum får du veta mer om hur du forskar med släktklenoderna som utgångspunkt och vad du kan lära dig om släkten med hjälp av bouppteckningar.

Bilder på anfäder och anmödrar, gården de bodde på eller staden de levde i tillför en alldeles särskild dimension till forskningen. I det här numret finns därför en guide med de tio bästa fotodatabaserna på nätet, där du kan göra oväntade bildfynd. Perfekt att ta hjälp av i förberedelserna inför Släktforskningens dag, som i år har temat Fotografiet och släktforskningen.

Artikelserien Landskapet gör i detta nummer en sydvästlig sväng och nu är det du med rötter i Halland som äntligen en grundlig genomgång av de särskilda förutsättningarna och unika resurserna för släktforskare i det gamla dansk-landskapet.

Turen är också kommen till att sätta 1700-talshandstilen under luppen i tidningen. Många tar sig för pannan bara vid omnämnandet av seklets yviga öglor och slängar. Och visst är de ofta en utmaning att tyda, men självklart skrev inte alla obegripligt. Däremot skrevs det mycket mer än under tidigare århundraden – något vi släktforskare kan glädjas åt.

DNA-frågan

Många av oss svenskar har ett blandat ursprung från olika delar av världen, om man får tro kartorna från test­företagen. Men av experterna får vi höra att kartfunktionerna är ointressanta. Är det verkligen så? Eller finns det någonting man kan utläsa ur dem? Vår DNA-expert Peter Sjölund reder som vanligt ut begreppen.

SHF nr 5 2018 DNA webb

I datorålderns begynnelse

Vi befinner oss i slutet av 1970-talet och Björn Borg och Ingemar Stenmark skördar segrar åt Sverige medan landets kärnkraft debatteras hett inför den kommande folkomröstningen. Släktforskning är vid tiden en obskyr hobby som kräver mycket tålamod och uthållighet av utövaren. Inget källmaterial kan nås hemifrån utan i bästa fall kan inskannade kyrkböcker på mikrofilm lånas via biblioteken, med omkring en veckas väntetid på varje kyrkbok. 

tekniskt magasin2På varsitt håll har två släktforskare börjat se möjligheterna med datoranvändning i sin släktforskning – Per-Olof Bergman från Sturefors funderar över hur han ska kunna skapa dataregister till ”sina” kyrkböcker och Lars Blomberg från Linghem har redan börjat laborera med olika lösningar för att dataregistrera sin egen släkt. Embryot till en helt ny förening har börjat ta sin form, som på tio år skulle växa från en handfull personer till drygt 1 000 medlemmar. För att sedan under följande tio år bli mer än tio gånger så många.

Föreningen med förkortningen DIS, som står för datorhjälp i släktforskningen, har en alldeles unik historia, som börjar redan innan hem-pc-reformen fått sitt genomslag. I dag är föreningen sveriges överlägset största och i det här numret får du veta mer om historien bakom och möta några av dagens eldsjälar.

Almanacka på köpet

1410 3 almanacka feb 2019 nyAlla som beställer en prenumeration innan årsskiftet kan välja att få Släktforskarnas almanacka 2019 på köpet. OBS – För att ta del av erbjudandet måste du beställa via det här formuläret och bocka i rutan för premien. Almanackan är i A4-storlek och går att hänga på väggen. Ordinarie pris är 69 kronor. Erbjudandet gäller så långt lagret räcker.

Släktforskarens almanacka 2019 innehåller en praktisk, ifyllningsbar kalender med historiska bilder för varje månad och viktiga släktforskardatum att hålla reda på.

Du som beställer en helårsprenumeration under den här veckan (till och med söndag) hinner få det senaste numret (nr 5 2018). Beställer du din prenumeration efter det, får du ditt första nummer i början av februari (nr 1 2019).

Här kan du beställa din prenumeration och få almanackan på köpet!

Annonser