torp nanny ekstrom vetlanda museum3Tjällmo hembygdsförenings interaktiva karta och ovanpå den ett okänt torp fotograferat omkring sekelskiftet 1900. Fotograf: Firma Nanny Ekström/Vetlanda Museum.
Det är inte bara inom släktforskarrörelsen som historiska källor tillgängliggörs genom ny teknik, inom hembygdsrörelsen pågår just nu spännande projekt. I ett av dem görs torpinventeringar tillgängliga via en karta på nätet.

Tjällmo Hembygdsförening utför just nu en torpinventering som de presenterar på ett nyskapande sätt med fokus på tillgänglighet och digital och analog information i samspel. De har skapat en interaktiv digital karta i Google där varje dokumenterat torp märks ut med foton och faktauppgifter. Det är en fantastisk resurs som förhoppningsvis kommer att växa i omfattning.

Gamla boplatser, som torp, och de som en gång bodde där är en viktig del av vårt kulturarv och kunskapen om de gamla bostäderna kan vara till nytta glädje för både hembygds- historie- och släktforskare.

Inventeringsgruppen som ligger bakom den interaktiva kartan bildades i april tidigare i år och de har redan märkt ut 139 platser på kartan. Arbetet pågår löpande med kompletteringar och korrigeringar. Här kan du ta del av de torp och platser som hittills har dokumenterats.

Är din släkts torp inventerade?

En torpinventering är en inventering av ett bestämt områdes torp och stugor. Beroende på vilka avgränsningar man väljer kan det omfatta byggnader som fortfarande är bebodda, samt lämningar efter rivna ställen och ödehus. Alternativt enbart det sistnämnda. Inventeringen går ut på att dokumentera genom fältbesök där bebyggelselämningen lokaliseras och mäts upp och innan eller efter fältundersökningen tar man också reda på mer om de som byggt och tidigare bott i huset. 

Arbetet kan presenteras på olika sätt, det kan till exempel genom skyltning på plats, en tryckt bok eller på en hemsida på nätet. Många hembygdsföreningar lägger ut arbetet i hembygdsrörelsens webbplats för lokalhistoria, Bygdeband, och andra gör presentationer på sina egna hemsidor, som exempelvis Norra Godegårds Hembygdsförening.

Ofta är det ideella organisationer som hembygdsföreningar eller andra eldsjälar som utför arbetet. Men en hel del inventeringar utförs också av Riksantikvarieämbetet och presenteras genom deras tjänst Fornsök där fornminnen (bebyggelse uppförd innan 1850) märks ut på en karta tillsammans med information om dem.

En mycket bra sammanställning över alla utförda och pågående torpinventeringar i landet finns här. Skaparen av sidan, Sara Rönér Janicke, har även skapat gruppen Torpinventeringar och torpare i Sverige på Facebook, där du som vill bidra eller bara hålla dig uppdaterad om torpinventeringar kan bli medlem.

Ordning på torpet

SHF 1 17 omslagI Släkthistoriskt Forum 1/2017 kikade vi in genom spröjsade fönster och såg ett torparliv väsensskilt från vårt. Präglat av allt som oftast av hårt arbete, ofrihet och en kultur där torparen skulle stå med mössan i hand. I numret redogörs grundligt för fenomen som torpkontrakt, dagsverken och backstugusittare.

Givetvis får du också veta vad du ska tänka på när du letar efter ett torp som figurerat i din släktforskning, och hur du går tillväga för att hitta spår av dina anors torparliv i arkiven. Här kan du läsa om torp och torpare i Släkthistoriskt Forum 1/2017.

Eva Johansson, en entusiastisk torpletare och en av temats författare har även berättat mycket om torp och torpinventeringar på Rötterbloggen. Här är ett urval av hennes torprelaterade bloggar:

Vad är ett torp?

Åk på släktforskningssafari!

Var bodde de?

 

Annonser