Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Upprop

Släpp tidningarna loss, det är vår!

Undertecknade, släkt- och hembygdsforskare och allmänt historieintresserade, protesterar mot att Kungliga bibliotekets (KB) digitaliserade dagstidningar inte finns tillgängliga via Internet för tiden efter 1901. Dessa tidningar är en viktig del av våra gemensamma kulturella resurser. Det är orimligt att information, som en statlig myndighet har digitaliserat för att göra den tillgänglig för allmänheten, inte blir tillgänglig för alla utan bara för dem som har möjlighet att besöka myndigheten. Detta är inte bara en rättvisefråga utan också, och i högsta grad, en demokratifråga.

KB:s argument för att blockera en central informationsresurs hämtas i Lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk, en lag som kom till 1960, det vill säga i en tid då man inte hade hört talas om datorer, än mindre om digital teknik, informationssamhälle eller Internet. Lagstiftningen släpar ofta efter den tekniska utvecklingen, och man tvingas då i det allmännas intresse göra avvägningar och kompromisser som det går att leva med. Detta måste gälla också för KB.

Vi menar att en digital bild av ett redan publicerat verk, till exempel en dagstidning, inte är att betrakta som en nypublicering. Den är helt enkelt ett alternativt och praktiskt sätt att förmedla information som redan genom den ursprungliga publiceringen har gjorts tillgänglig för allmänheten. Det ligger i allas intresse att inhämtandet av fakta och kunskap inte hämmas av en obsolet lagstiftning. Det viktiga i sammanhanget är att värna den verkliga upphovsrätten, den som säger att man alltid måste ange källa, författare, fotograf och så vidare, att man citerar på rätt sätt och att man inte stjäl texter och bilder.

Vi kräver att KB flyttar gränsen för att tillgängliggöra digitaliserade dagstidningar via Internet från 1901 till 2000.


Jag instämmer i ovanstående upprop:
Förnamn (*) Efternamn (*) Ort (*)

Du glömde fylla i ditt förnamn

Du glömde fylla i ditt efternamn

Du glömde fylla i din ort

Upprop
Antal underskrifter: