Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Anton Rosendahl
15 april 2024
Farmors morfar Albert Sandström föddes 23 augusti 1855 i Svarttjärn, Lövånger som son till Erik Mattsson Sandström, barnfödd i nämnda by och hans hustru Johanna Andersdotter, bördig från Mjövattnet, Burträsk. Makarna var kusiner. Albert var äldst av ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

16
apr
Öppet hus med Släktforskningshjälp

Hembygds- och Släktforskare Nolaskogs


16
apr
Släktforskarjour

Nässjöbygdens Släktforskare


16
apr
Släktforskarhjälp, Visby

Gotlands Släktforskarförening


16
apr
Forskarcafé - "Hur sparar vi vår släktforskning?"

Helsingborgs Släktforskare- & Bygdeförening


16
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


16
apr
Grums - Hur använder man Disgen?

Värmlands Släktforskarförening


16
apr

17
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


17
apr
Studiebesök på Götene museum

Götene Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

14676856016 5bf39d8e0d o

Sju dagar, fem föreningar och massvis av spännande programpunkter. Så ser upplägget ut för Dalarnas första släktforskarvecka som går av stapeln den första veckan i juli i år.

På sommaren är det många som passar på att gå i anornas fotspår. Samtidigt är det många släktforskarföreningar som lägger aktiviteten på hyllan just då, något det nu blir ändring på i Dalarna.

- Det är ju på sommaren folk vill åka ut och titta, se var deras anor levt sina liv. Det kan vi fånga upp och kombinera med annat, säger Håkan Gelin, ordförande i Föreningen Släkt och Bygd i Borlänge.

Släkt och Bygd är en av fem föreningar som är med på tåget. De andra är i tur och ordning Västerbergslagens Släktforskare, Föreningen Dalfolk, Gagnef Släktforskarförening och Falubygdens Släktforskarförening.

Programmet är ännu inte spikat, men klart är att de fem föreningarna kommer att ansvara för en dag vardera under veckan.

- Föreningslokalen kommer förstås att vara öppen så att man kan besöka den och få hjälp av släktforskarna där. Det kommer bli föredrag och säkerligen även guidning ute i bygden. Det finns ju massor av spännande platser i de här trakterna som man kan passa på att besöka, inte bara sådana som är kopplade till den egna släktforskningen, säger Håkan Gelin.

Idén om en släktforskarvecka kläcktes av honom inom ramen för Dalasamverkan - ett informellt nätverk där länets släktforskarföreningar träffas och utbyter idéer. Tanken, förklarar han, är att det hela ska ros i land på ideell basis.

- Meningen är ju inte alls att det ska bli någon jättestor grej i stil med Släktforskardagarna, eller att vi ska ta in en massa dyra föreläsare och så där. I stället handlar det om det lokala, att de lokala släktforskarna kan ställa upp och dela med sig av sin kunskap. Jag tror inte att det ska bli några problem att få ihop ett varierat program.

Tänker ni er att det ska bli ett återkommande evenemang?

- Ja, det här blir ju som ett försök. Men slår det väl ut kan jag tänka mig att vi kommer ta det vidare.

FOTO: CErixsson.com