Så gick det till på sockenstämman

Aina Wallström i Göteborg är släktforskare sedan många år och har läst historia på Göteborgs unversitet på senare år. När vi träffades på en släktforskarkurs i Gamleby förra sommaren berättade hon om sin mastersuppsats i historia från våren 2021. Här kan du läsa den på Göteborgs universitets hemsida.
Den handlar om sockenstämman och prästens roll under sent 1700-tal. Här finns mycket intressant för oss släktforskare.

Aina Wallström berättar i uppsatsen om prästens ställning i församlingen, både allmänt i det dåtida ståndssamhället och lokalt gentemot sockenstämman. Hon konstaterar att prästen var både kyrklig och civil ledare i lokalsamhället. Enligt lagen var prästen ordförande i sockenstämman.

Det handlar om prosten Fredric Åhrberg (född 1724 i Vansö i Sörmland) i Sköllersta socken i Närke i slutet av 1700-talet. Aina Wallström har gått igenom sockenstämmoprotokoll från 1776–1794 för att se hur sockenstämman fungerade i praktiken, vilken kontroll prosten hade och om konflikter som uppstod.
När han installerades i Sköllersta 1778 var Fredric Åhrberg redan 54 år. Han anlände tillsammans med hustrun Johanna Hülphers (född 1740 i Västerås) och två döttrar.

protokoll

Fredric Åhrbergs första protokoll från Sköllersta sockenstämma 1778. Bildkälla: Arkiv Digital.

Sockenstämmorna hölls inte regelbundet utan när prästen ansåg att det var dags. Ibland blev det bara några få per år, ibland betydligt fler, men minst två per år var obligatoriskt och de hölls vår och höst. 1779 hölls 18 möten i sockenstämman i Sköllersta, vilket är förhållandevis många. Åhrberg var en ambitiös och idog präst. Men hans ambitioner ledde till konflikter med sockenborna, trots att målet var att stämman skulle vara enhetlig i sina beslut.

Hon berättar i detalj om hur sockenstämmorna fungerade och under vilka förutsättningar.
Vi får veta en hel del om sockenstämmornas historia. I sockenstämman hade socknens jordägande bönder rösträtt i förhållande till sitt jordinnehav. En sådan bonde kallades sockenman, vilket vi kan se i t ex dödböckerna.
Även de som inte hade rösträtt kunde uppenbarligen närvara under stämman. Åhrberg närmner i bl a ett protokoll 1789 att mötesrummet (sockenstugan) "var fullt med folk som inte uppförde sig". De sorlade och ropade och ville blanda sig i stämmodiskussionen.
En stor del av sockenstämmans verksamhet handlade om sockenbyggnaderna (kyrka, sockenmagasin, prästgård, sockenstuga etc). Annat som frekvent togs upp var att utse olika förtroendevalda, som sexmän, sockenhantverkare m fl. Frågor om fattigvården och skolundervisningen ingick, liksom om kyrkotukten och så klart också kyrkokassan och fattigkassan.

Aina Wallström skriver att kyrkoherde Åhrberg troligen förväntade sig enhetlighet i besluten och nog blev överraskad över att sockenmännen ibland gick honom emot. Bl a kom han i långvariga konflikter med ståndspersoner i socknen.
Något som vållade konflikt var fördelningen av stolplatser i kyrkan, alltså rätten till en specifik plats i kyrkans bänkar. De förnämsta skulle sitta längst fram och det betalade de för. Bänkdelningen var något som ofta var grunden till bråk bland besökarna i de svenska kyrkorna förr i tiden. I protokollen från Sköllersta förekommer det flera gånger klagomål på att torpare och inhysehjon trängde sig in bland de besuttnas bänkar. Hierarkin var viktig.

I den här uppsatsen finns verkligen mycket intressant sockenhistoria.
Känner du till andra publicerade uppsatser som tar upp ämnen för oss släktforskare, så tipsa gärna i en kommentar.

OLM 2003 25 1233

Flygbild på Sköllersta kyrka med fristående klocktorn, sockenstuga, sockenmagasin och skola. Bildkälla: Örebro Läns Museum.

SamuelLindskog OLM Nr.2898 1

Sköllersta kyrka är från medeltiden och har kvar en ålderdomlig interiör. Så här kanske det såg ut även på Fredric Åhrbergs tid. Åtminstone är det samma predikstol. Foto: Samuel Lindskog. Bildkälla: Örebro Läns Museum.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Matilda och Gideon Lindström
Tre – i en smäll
 

Kommentarer 9

Ann-Christin Magnusson den lördag, 21 oktober 2023 16:33

För flera år sedan startade ett projekt för att skriva av bl a protokoll från sockenstämmor, det var ett arbetsmarknads- och kulturarvsprojekt, och jag vet att man skrev av och lade ut på nätet. Idag hittar jag inte det för webbplatsen lokalhistoria.nu svarar inte, men jag vet att det finns och hoppas att det bara är tillfälligt. Men jag vet att jag läste renskrivna protokoll från södra Halland. Får forska i saken nu när jag blivit påmind om den källan.
Ann-Christin

För flera år sedan startade ett projekt för att skriva av bl a protokoll från sockenstämmor, det var ett arbetsmarknads- och kulturarvsprojekt, och jag vet att man skrev av och lade ut på nätet. Idag hittar jag inte det för webbplatsen lokalhistoria.nu svarar inte, men jag vet att det finns och hoppas att det bara är tillfälligt. Men jag vet att jag läste renskrivna protokoll från södra Halland. Får forska i saken nu när jag blivit påmind om den källan. Ann-Christin
Ann-Christin Magnusson den lördag, 21 oktober 2023 16:35

PS Glömde skriva att projektet heter Svensk Lokalhistorisk Databas = SLHD. Så går det när man inte läser igenom vad man skrivit DS

PS Glömde skriva att projektet heter Svensk Lokalhistorisk Databas = SLHD. Så går det när man inte läser igenom vad man skrivit ;) DS
Eva Johansson den lördag, 21 oktober 2023 16:55

Ann-Christin: Ja, den databasen är verkligen en guldgruva, jag har hittat en hel del om min släkt där. Jag hade tänkt att länka till den nu men såg att den ligger nere för tillfället, hoppas att det inte är långvarigt.

Ann-Christin: Ja, den databasen är verkligen en guldgruva, jag har hittat en hel del om min släkt där. Jag hade tänkt att länka till den nu men såg att den ligger nere för tillfället, hoppas att det inte är långvarigt.
Ann-Christin Magnusson den måndag, 23 oktober 2023 21:31

Kollade med min syster som arbetar i en annan del av Haldahuset i Halmstad och hon fick svaret från SLHD-ansvarig att de hade problem med webben och hade försökt hela fredagen att lösa det och fortsatte idag under måndagen. Så då vet vi det och de vet att vi villkomma åt sidan.
Kom att tänka på att när jag jobbade på Laholms bibliotek (pensionär nu) så fick vi pärmar med avskrifter och var nere på biblioteket för att kolla i dem idag. Men i samband med skrotning av sälktforskningsavdelning m m på nedre plan, fick hembygdsföreningarna hämta pärmarna. Så om man söker sockenstämmoprotokoll från Höks härad/Laholms kommun får man kontakta de olika hembygdsföreningarna ( https://www.hembygd.se/halland/hembygdsforeningarhok-laholm )
Men det är ju lättare att leta på nätet så vi får innerligt hoppas att de får ordning på webben.
Ann-Christin

Kollade med min syster som arbetar i en annan del av Haldahuset i Halmstad och hon fick svaret från SLHD-ansvarig att de hade problem med webben och hade försökt hela fredagen att lösa det och fortsatte idag under måndagen. Så då vet vi det och de vet att vi villkomma åt sidan. Kom att tänka på att när jag jobbade på Laholms bibliotek (pensionär nu) så fick vi pärmar med avskrifter och var nere på biblioteket för att kolla i dem idag. Men i samband med skrotning av sälktforskningsavdelning m m på nedre plan, fick hembygdsföreningarna hämta pärmarna. Så om man söker sockenstämmoprotokoll från Höks härad/Laholms kommun får man kontakta de olika hembygdsföreningarna ( https://www.hembygd.se/halland/hembygdsforeningarhok-laholm ) Men det är ju lättare att leta på nätet så vi får innerligt hoppas att de får ordning på webben. Ann-Christin
Eva Johansson den måndag, 23 oktober 2023 21:34

Ann-Christin: Tack för det beskedet. Jag hoppas innerligt att det löser sig.

Ann-Christin: Tack för det beskedet. Jag hoppas innerligt att det löser sig.
Monica Lindkvist den torsdag, 26 oktober 2023 21:27


Vilken guldgruva!
Stoooort tack för din artikel om detta!
Hälsningar
Monica Lindkvist i Köping / Västmanland

Vilken guldgruva! Stoooort tack för din artikel om detta! Hälsningar Monica Lindkvist i Köping / Västmanland
Eva Johansson den torsdag, 26 oktober 2023 23:39

Monica: Vad roligt att detta kom till nytta!

Monica: Vad roligt att detta kom till nytta!
Ann-Christin Magnusson den tisdag, 31 oktober 2023 10:31

Instämmer med Monica L om "guldgruva" och nu är den dessutom tillgänglig igen på lokalhistoria.nu Fick veta av Karolina på Halmstads Halda-kontor att det varit lite bekymmer men är nu uppe igen. Om man inte hittar söka-knappen får man byta webbläsare.
På torsdag 2/11 har Sveriges hembygdsförbund ett webbinarium öppet för alla om sockenbildningens historia. Verkar ju allmänbildande även om SLHD har ett bra avsnitt om just detta.
Ha det bra i regnet och kylan!
Ann-Christin i Laholm

Instämmer med Monica L om "guldgruva" och nu är den dessutom tillgänglig igen på lokalhistoria.nu Fick veta av Karolina på Halmstads Halda-kontor att det varit lite bekymmer men är nu uppe igen. Om man inte hittar söka-knappen får man byta webbläsare. På torsdag 2/11 har Sveriges hembygdsförbund ett webbinarium öppet för alla om sockenbildningens historia. Verkar ju allmänbildande även om SLHD har ett bra avsnitt om just detta. Ha det bra i regnet och kylan! Ann-Christin i Laholm
Eva Johansson den tisdag, 31 oktober 2023 11:03

Ann-Christin: Toppen! Så bra. Tack för informationen.

Ann-Christin: Toppen! Så bra. Tack för informationen.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
27 april 2024

Captcha bild