Sveriges dödbok webb

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
02 Maj 2024
Nu händer det saker, jag får veta nyheter som tagits fram på genom att fråga personer om hur de reagerar, vad de tycker om och en massa andra saker.  Sedan har företaget jämfört de som svarat med andra och påstår sig kunna se hur jag är. Genom a...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

02
maj
Släktforskarjour Skurup

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


02
maj
Öppet Hus med föredrag

Björklingebygdens Släktforskarförening


05
maj
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


06
maj
Öppet Hus

Ovansiljans Släktforskare


07
maj
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Elisabeth HesselbladFör första gången sedan den Heliga Birgitta har Sverige fått ett nytt helgon. I söndags helgonförklarade påve Franciskus svenska Elisabeth Hesselblad, en kvinna som var speciell på flera sätt. Ett sjuttiotal av hennes släktingar hade kommit till Rom för att vara med vid ceremonin.

Hamnade på fattighuset

Elisabeth Hesselblad föddes i Fåglavik i Västergötland den 4 juni 1870 som det femte av tretton barn till lanthandlaren Robert Hesselblad och Catharina Petersdotter Dag. Efter att först ha flyttat till Falun och  till Skövde hamnade familjen så småningom på fattighuset efter ett par konkurser. Arton år gammal emigrerade Elisabeth till USA för att bli sjuksköterska. Hon utbildade sig på vid Roosevelt-sjukhuset där hon också kom att få arbete och på så vis kunde hon hjälpa sin fattiga familj.

Efter en tid vidareutbildade hon sig till läkare men insjuknade strax före sin examen i blödande magsår, en sjukdom hon burit på sedan tolvårsåldern.

Bilden ovan: En ung Elisabeth Hesselblad, källa Wikipedia, med hänvisningen: Skaraborgs Läns Tidning, Sept 25, 2014: Elisabeth från Fåglavik återinförde kloster i Sverige.

Grundade ny orden

Hennes sjukdom ansågs vara obotlig så i stället för att ta sin läkarexamen bestämde sig Elisabeth, som varit upptagen i Katolska kyrkan sedan 1902, för att bege sig till Rom för att dö som en rättrogen katolik. Men ödet ville annorlunda, väl i Rom fick Elisabeth en kallelse om att starta en ny orden - Birgittasystrarna i Rom, en variant av Birgittinorden som grundades av den heliga Birgitta i Vadstena på 1300-talet.

Hesselblads nya orden grundade också ett "vilohem" i Djursholm 1923, då det i Sverige fortfarande rådde klosterförbud. I dag tillhör över 50 kloster världen över den nya grenen.

Skyddade judar

Under den tyska ockupationen av Rom under andra världskriget skyddade Elisabeth Hesselblad förföljda judar i klostret på Piazza Farnese. När nazister ville söka igenom klostret efter judar ska hon enligt en annan nunnas vittnesmål ha gått mot nazisterna med en svensk flagga och sagt att "Detta kloster står under den svenske konungens beskydd. Här kommer ni inte in." nazisterna ska då ha lämnat klostret utan genomsökning. För detta fick Hesselblad postumt utmärkelsen "Rättfärdig bland folken" av den israeliska staten.

Elisabeth Hesselblad köpte så småningom det hus vid Piazza Farnese i Rom där den Heliga Birgitta hade bott och verkat. Där avled hon den 24 april 1957, 87 år gammal. Innan sin död hade hon dessutom hunnit utföra ett par mirakel, läs mer om det i artikeln från svt-nyheter nedan.

På svt.se kan du läsa mer om varför hon helgonförklarats av påven