Dalle robot plockar foton webblllustration ­skapad med Open AI:s ­modell DALL-E 2.
Artificiell intelligens som hjälp i släktforskningen kanske framstår som science fiction, men faktum är du kanske redan prövat på den nya tekniken. I det senaste numret av Släkthistoriskt Forum har vi tittat närmare på de AI-tjänster för släktforskare som redan finns och spanat efter de som kan komma härnäst.

SHF nr 2 2024 omslag webbI redskap för texttydning, bildtolkning, dna-matchning och analyser av släktsamband är artificiell intelligens redan med i leken. Och helt nya användningsområden ligger precis runt hörnet.

Men vilka nya kunskaper om släkten kan den nya tekniken hjälpa oss att få fram? Det kan du läsa om i det nya numret av vårt magasin Släkthistoriskt Forum.

I temat Släktforska med AI har vi också testat AI-tjänster som transkriberingsverktyget The Swedish Lion, Chat-GPT och tjänster för fotorestaurering. Läs mer om innehållet nedan.

  Köp lösnumret här

  Beställ prenumeration
i Rötterbokhandeln

 

True crime, Y-dna och guldkorn ur arkiven

tva uppslag mockup 2 2024Släkthistoriskt Forum nr 2 2024 bjuder också på en djupdykning i Y-dna, på tips om ovanliga men givande källor och på en spännande jakt på brottslingar i släkten. Här är några av artiklarna:

  • I en miniserie i Dna-skolan går Christina Sagersten igenom de tre varianter av dna-test som du kan göra i släktforskningssyfte. I tidigare nummer har vi lärt oss om autosomalt dna och mtDNA. I denna tredje och sista del dyker vi ner i Y-dna, dna-varianten som bara män har, och som går från far till son.

  • skribenterTed Rosvall, Eva Johansson och Christina Sagersten är återkommande skribenter i SHF.Är det någon som har koll på var det kan vaskas fram guldkorn i arkiven är det Claes Westling, arkivarie och författare. I en artikel får vi ta del av hans tips om arkivsamlingar som trots sina intetsägande benämningar kan dölja oväntade släkthistorier. 

  • Tv-dokumentärer om begångna brott, en genre som numera är känd under den engelska benämningen ”true crime”, är kanske mer i ropet än någonsin tidigare. Verkliga brott i källorna är minst lika spännande. Anne-Marie Nilsson, journalist och arkivforskare, reder ut två av dem.

  • Har du en släkting som var anställd vid spårvägen i Stockholm? Då bör du inte missa samlingen med äldre personalkort som finns hos Spårvägsmuseet. De kan ge många intressanta upplysningar.

  • Utöver det kan du som vanligt även läsa nyheter om släktforskning, krönika och recensioner som behandlar böcker av och/eller för släktforskare.

  • Om magasinet

    shf 5 nummer webbI Släkthistoriskt Forum får du som släktforskar nyheter, historiska tillbakablickar och konkreta tips på hur du löser släktforskningens små och stora mysterier.

    Magasinet ges ut av Sveriges Släktforskarförbund sedan 1982 och utkommer med fem välfyllda nummer om året. 

    En helårsprenumeration kostar 349 kr. Du kan även prenumerera digitalt och på olika paket.

    Läs mer och börja prenumerera

     

     

    Annonser