Anbytarforum

Rötterbloggen

Gästbloggare
18 september 2018
I tidigare bloggar har jag diskuterat tre olika sätt att härleda släktskap från en förfader eller förmoder (s.k. linjer). Det var antingen genom endast män (patrilinjär linje), endast kvinnor (matrilinjär linje) och genom såväl män som kvinnor (kogna...Läs mer ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

20
sep
Södertälje Släktforskarförening

20
sep
Björklingebygdens Släktforskarförening

20
sep
Genealogiska föreningen

20
sep
Eksjöbygdens Släktforskarförening

22
sep
Folkare Släktforskarförening

23
sep
Södertälje Släktforskarförening

23
sep
StorStockholms Genealogiska Förening

24
sep
Sollentuna Släktforskare

24
sep
Blekinge Släktforskarförening

Rötterbokhandeln

Användarbetyg: 0 / 5

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

peter sjolundIntresset för DNA-släktforskning ser inte ut att mattas av - tvärtom. Vi tog ett snack med Peter Sjölund, författare till den superpopulära handboken "Släktforska med DNA" som på lördag släpps i en ny, reviderad upplaga.

Det har bara gått två år sedan den första upplagan kom. Varför kommer det en reviderad upplaga redan nu?

- Det finns få områden i världen där det händer lika mycket som på DNA-testningens område. Det kommer så mycket nya verktyg, det kommer nya företag och framför allt är det bara fler och fler som testar sig. När jag skrev första boken var det ungefär 7 000 som hade testat sig i Sverige, nu är det ungefär 30 000. Så det bara ökar och ökar, det är väldigt läckert.

Hur kommer det sig, tror du?

- Det finns tre huvudorsaker. Dels har priserna har gått ner vilket inte är helt oväsentligt. Dels har vi många engagerade släktforskare i Sverige som nu även är DNA-släktforskare. Sedan är det många som gör testet och som sedan testar sina släktingar. Jag har hört om folk som testat 20 släktingar!

Vad är nytt i den här upplagan?

- Det handlar framför allt om att jag även berättar om de tester som Ancestry och 23andMe erbjuder, i första upplagan handlade det bara om Family Finder från Family Tree. Sedan har även Family Tree gjort om en del saker och erbjuder nya verktyg som jag också berättar om. Men grunden i boken är densamma.

Det måste kännas bra med en ny, fräsch upplaga?

- Ja det gör det, för boken köps ju av nya personer hela tiden. Det märks att det är efterfrågat med kunskap på det här området. Ska man få ut så mycket som möjligt av sitt test så krävs det att man vet vad man håller på med, inte minst om det är någon släktgåta man försöker reda ut eller så.

I höstas skrev du även den uppmärksammade boken "Svenskarna och deras fäder" tillsammans med Karin Bojs. Hur har det senaste året varit för dig?

- Det har verkligen hänt en hel del. Boken som jag skrev med Karin har sålt i 35 000 exemplar eller något sådant vilket är jätteroligt. Jag har även startat ett företag, DNA Academy, som också har fått mycket uppmärksamhet.

Vad ligger i pipeline härnäst?

- En nyhet är DNA Academys nya kurser som vi släpper under Släktforskardagarna&nbsp"- en kurs kring mitokondrie-DNA och en kurs som går djupare in på Family Finder. I övrigt får vi se vad det kan hända för spännande, intresset för DNA ser ju inte att avta på långa vägar.

På söndag klockan 13.30 berättar Peter Sjölund mer om boken, samt signerar den, i Sveriges Släktforskarförbunds monter i Halmstad Arena. Missa inte det!

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button